В Министерския съвет се провежда съвместно заседание с представители на министерства и агенции, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

По две теми искам да сме неотстъпчиви и безкомпромисни. Първата е войната по пътищата и пътнотранспортните произшествия, а втората – качеството на храните, заяви премиерът Бойко Борисов в началото на работно съвещание в Министерския съвет.

„Не може да говорим за демография, а в същото време всеки ден да има по две-три и повече жертви. Интересува ме какво може да направим по линия на регионалното министерство – мантинели, кръгови, легнали полицаи, промяна в инфраструктурата. Всеки човешки живот ни е важен. Правим толкова много да се повиши раждаемостта и толкова лесно отгледани деца загиват“, посочи министър-председателят.

Той нареди на Пътна полиция и МВР да създадат денонощен контрол за започващия на 1 юни летен туристически сезон.

Двойния стандарт с качеството на храните премиерът Борисов определи като недопустим и обиден. Според него не може за част от гражданите в Европа храните да са с едно качеството, а за Източна Европа – с друго, по-лошо, което уврежда здравето.

„Даваме толкова пари за здравеопазване, а сме все на първите места по инфаркт, инсулт. Всеки доктор ще ви каже, че една от най-големите опасности за здравето на човека е именно това, което се яде или се пие, или т. нар. начин на живот“, отбеляза министър-председателят.

В работното съвещание, на което се обсъждат конкретни мерки със срокове за изпълнението им, участват вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на земеделието, храните и горите, на вътрешните работи, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на регионалното развитие и благоустройството, на здравеопазването, на правосъдието, на финансите, главният секретар на МВР, заместник-министри, както и ръководствата на БАБХ и ГД „Национална полиция” – МВР.