Това каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов след поредния кръг разговори с "Обединени патриоти", цитиран от БТА.

Вчера бъдещите партньори в управлението започнаха преговори по документа и заявиха, че днес първата чернова ще бъде готова. В споразумението ще бъде разписан срок, в който да бъде изготвена детайлната управленска програма.

По думите на Цветанов коалиционен съвет, който да взема решенията в управлението, е възможна хипотеза.

"В началото на другата седмица ще бъде обявено споразумението, всичко в момента са само възможности и хипотези до окончателното изготвяне на текстовете и постигане на пълен политически консенсус", така той обясни защо сега не е коректно да се разкриват детайли за структурата на Министерския съвет и начините на вземане на решения в коалицията.

Едва след като всичко бъде изчистено, можело да се говори и за персоналния състав на кабинета.

"Коректно е всички да се обединим около четиригодишен мандат, да сме максимално единни в отстояването на общи позиции", подчерта заместникът на Бойко Борисов.

Според ГЕРБ допускат опозицията в Народното събрание може да получи председателското място в една-две парламентарни комисии. 

С ГЕРБ си разменихме чернови от коалиционното споразумение, кака пък съпредседателят на ПГ „Обединени патриоти“ Валери Симеонов. Той също заяви, че нищо конкретно не е решено на срещата и подчерта, че споразумението все още не е готово.

„Ще ви кажем дали сме го свършили или не, сега сме още на чернови, които си разменяме“, каза  още Симеонов и поясни, че са направили стратегическата програма за една седмица и припомни, че за съставянето на предходното правителство разговорите са продължили един месец.

„Мисля, че работим даже по-бързо от предния път“, подчерта лидерът на НФСБ.

Проблем на кого да е Министерството на културата 

Подписването на споразумението се бави, защото няма единодушие представител на коя партия да оглави Министерството на културата, съобщи OFFNews по неофициална информация. Сигурно било, че то ще бъде оглавено от човек от квотата на "Обединени патриоти", въпросът бил кой от тримата партньори в коалицията и кой да е министърът. Изборът бил между Славчо Атанасов или Петър Николов.

Предложението на ГЕРБ било ВМРО и НФСБ да получат по едно ресурсно министерство, а "Атака" -  тези на туризма и културата. ВМРО и НФСБ обаче били против партията на Волен Сидеров да има повече министри от тях и настоявали министър на културата да стане Славчо Атанасов, който първо беше във ВМРО, а после се отцепи и създаде ВМРО-НИЕ и стана партньор на НФСБ. 

ГЕРБ обаче са твърдо против Атанасов, защото смятат,  че той ще атакува пловдивския кмет Иван Тотев. На два последователни избора двамата бяха конкуренти. Тотев спечели и двата пъти със съвсем малка преднина и съмнения за злоупотреби на вота.