В последния петък на месец май от БСП (депутатът Антон Кутев) разкритикуваха председателя на НС Димитър Главчев (ГЕРБ), че не допуснал да се зададе въпрос към премиера - в случая за "скандални назначения".

Опитвате се да прикриете немощта на министър-председателя. Не аз искам да контролирам Бойко Борисов, а избирателите и затова имаме парламентарен контрол, каза на 26 май Кутев.

Както пише на страницата на парламента, днес, 9 юни, министър-председателят Бойко Борисов, ще отговори на депутата, а и на още едно интересно питане:

1. Питане от народния представител Антон Кутев относно кадровата политика на правителството.

Имаме безброй назначения или поне най-малко 10, които са абсолютно скандални в най-мекия смисъл на думата, отбеляза тогава Кутев без да посочи имена.

2. Въпрос от народния представител Елена Йончева относно проведена среща на министър-председателя Бойко Борисов с държавния глава на автономията Иракски Кюрдистан Масуд Барзани.

На 2 юни в телевизионен ефир Йончева попита дали сме обещавали, "както казват кюрдските медии - военна помощ? Както и бъдещата независимост на автономната иракска област Кюрдистан?"

На два важни въпроса ще отговаря и вицепремиерът Валери Симеонов. Той ще бъде питан за демографската политика и раждаемостта, както и за защитата на децата от неподходящо за тях съдържание.

На въпроси ще отговарят и министрите Теменужка Петкова, Николай Нанков, Красимир Вълчев, Нено Димов, Николина Ангелкова, Бисер Петков, Боил Банов.

Парламентарният контрол включва и започва с две разисквания:

- по питане на народния представител Георги Йорданов към министъра на здравеопазването Николай Петров относно стратегия за развитие на лечебните заведения за болнична помощ;

- по питане от народните представители Корнелия Нинова, Жельо Бойчев и Манол Генов към министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков относно политиката на МРРБ за изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.