Бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев изрази възмущението си от скандала в МВР покрай връзките и снимките на вече бившия главен секретар на вътрешното министерство Живко Коцев с контрабандисти. По думите му не е имало по-голям скандал в системата на вътрешните работи.

Йовчев припомни и защо го е уволнил, когато е бил начело на вътрешното министерство - за нарушения по случая "Лясковец".

"Подписах заповед за наказание на Живко Коцев през 2014 г. за случая в Лясковец", каза по бТВ бившият председател на ДАНС и бивш министър на вътрешните работи. Тогава при операция загина командосът Емил Шарков, а други петима негови колеги бяха ранени при престрелка в дома на Петко Петков.

Той припомни, че две години по-рано е имало предписание да се изземат оръжията на стрелеца.

"От 2012 година имаше разпореждане на предишния главен секретар на МВР, че трябва да бъдат отнети оръжията от стрелеца. Като директор на ОДМВР, той не беше взел мерки. Имаше и други нарушения", допълни той.

И изрази възмущение от последния скандал, в центъра на който се оказа фигурана на Коцев.

"Аз не си спомням по-голям скандал в МВР, с толкова големи последици и с такъв международен удар", коментира Цветлин Йовчев. "От години се опитваме да докажем на нашите международни партньори, че ние сме годни да се присъединим към Шенген пълноценно. Главният секретар на МВР, вместо да разследва корупция, яде и пие с хора, които са свързани с контрабандни канали, търкаля се по сауните с тях, взима скъпи подаръци", каза бившият шеф на ДАНС.

И изрази недоумението си от факта, че "управляващите намират това за нормално - определиха го като перфектен полицай, а на лицето му било изписано, че е почтен човек".

"Това е нелепо. Как ще убедим партньорите, че имаме нулева толерантност към корупцията?!", пита Цветлин Йовчев.

Според него много по-голяма вреда нанася политическата реакция на този случай, защото няма разграничение от този случай, а тъкмо обратното - премиерът подава сигнал в прокуратурата.

"Министър-председателят направи три гафа - застана на позиция, която защитава Коцев. Сигналът му разрушава системата на МВР. Когато борбата с корупцията е приоритет, не можеш да постъпваш така. Вторият нелеп случай е събирането на посланиците в опит да се защити. Третото е изпращането на този сигнал до прокуратурата за натиск", изреди гафовете, според него, бившият министър на вътрешните работи.