Относно обвиненията на премиера в оставка Кирил Петков към президентската институция по темата Северна Македония вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че това е емоционална реакция да търсиш някой да ти е виновен.

"Ние сме правова държава, имаме заседания, стенограми от тях и там много ясно може да се види кой каква позиция е взел", посочи тя пред журналисти в троянското село Орешак.

"Ако Кирил Петков не беше убедил нашите европейски партньори, че няма да имат проблем с България по отношение на Република Северна Македония и нещата ще станат много по-бързо, много по-отдавна пътят към компромисите, към спазване интересите на страната ни, щеше да бъде отворен и предложение, като френското, много по-рано щеше да бъде факт", каза Йотова, цитирана от БТА.

По думите ѝ все още трябва предпазливо да се коментира, докато не видим каква ще бъде реакцията и решението на колегите ѝ от Република Северна Македония и дали този протокол ще остане в този вид. "Все още най-важният документ от това първоначално предложение не е подписан. Ще си запазим възможността за коментари, след като видим трите документа в пакет", посочи Йотова.

"Още от началото на миналата година, когато на Съветите в Брюксел ходеше президентът Румен Радев, много остро постави въпроса за правата на българите там и че България няма как да каже своето "да", докато тези права не са гарантирани, така, както самият Европейски съюз изисква, според Копенхагенските критерии. Година и половина беше много сериозен дебат, дискусия, убеждаване от страна на президента към нашите европейски партньори, за да разберат, че това е най-важното условие на България, за да бъде един ден Република Северна Македония равноправен член на ЕС", добави вицепрезидентът.

 

Йотова коментира и политическата ситуация в страната.

"Много надежди и очаквания бяха свързани с кабинета Петков след всички 12 години, след абсолютно основателния протест на хората, след всички емоции, които бяха на площадите през 2020 г. С тази енергия, която имаше у хората за промяна, разочарованието дойде много бързо", заяви вицепрезидентът.

Според нея трябва да се направи всичко възможно, за да няма предсрочни избори, особено в тази тежка политическа конюнктура вътре в страната, в Европа и в целия свят.

Йотова добави, че президентската институция ще гарантира стабилността в страната, ако се стигна до избори, както го е направила през 2021 г.

Тя призова политиците да бъдат достатъчно честни и искрени пред българските избиратели.

Вицепрезидентът откри в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в троянското село Орешак ретроспективната изложба "Традиция с бъдеще".