САЩ искат да предоставят на Украйна касетъчни бомби в битката ѝ срещу руския агресор. Тези бомби могат да станат част от военния пакет на стойност до 800 милиона долара, с който Вашингтон иска да помогне на Киев. "Искам да отбележа, че руснаците използват касетъчни бомби на фронта", каза говорителят на Пентагона Райдър в края на миналата седмица.

Още през декември миналата година Украйна поиска от САЩ да ѝ предоставят въпросното оръжие, но тогава Белият дом игнорира молбата на Киев. През февруари 2023 година външният министър на Украйна Дмитро Кулеба отново призова западните съюзници да предоставят на страната касетъчни бомби и увери, че те ще бъдат използвани "изключително срещу руските военни сили".

Германската външна министърка Аналена Бербок е против доставката на такива бомби за Украйна. Федералното правителство се придържа към Споразумението от Осло, съгласно което производството и съхранението на касетъчни бомби е забранено. Документът е подписан от 123 държави, 13 от които обаче още не са го ратифицирали.

Кой забранява касетъчните бомби и кой не?

Ключови държави като Русия, САЩ, Китай, Индия и Пакистан, но също така и Украйна обаче не са страна по тази договореност. Въпреки конвенцията през последните години броят на жертвите от тези бомби е нараснал значително - най-вече в Сирия.

По данни на "Хюман райтс уоч" руските агресори използват касетъчни бомби в Украйна, има много ранени и загинали цивилни граждани. Украинските въоръжени сили също са използвали такива бомби, съобщават още от правозащитната организация. "Извън непосредствения ефект от тези оръжия, те имат трайни и тежки последствия за цивилното население, тъй като остават и много неизбухнали заряди, които представляват опасност за цивилното население", посочва пред ДВ Рич Веър от "Хюман райтс уоч".

Военните експерти са на мнение, че касетъчните бомби могат да помогнат на украинската армия в нейната контраофанзива. Веър обаче изтъква, че Украйна има други възможности да ускори края на войната и без тези бомби, а Русия също би трябвало да се откаже от използването на тези опасни оръжия.

Материалът е публикуван ТУК>>