Изпращането на касетъчни боеприпаси на Украйна е деликатен въпрос от политическа гледна точка, заяви премиерът Николай Денков в интервю за телевизия "Скай нюз".

"Ние сме в пълномащабна война. Когато имаш война, договорите са важни, но още по-важно е да имаш успех на бойното поле", каза Денков в излъченото днес интервю, предава БТА.

Много държави са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, но САЩ и Русия не са. Фактът, че Русия не е подписала, означава, че Русия приема, че тези боеприпаси могат да бъдат използвани, доколкото знам вече са ги използвали. Ако те ги използват, е нормално да се очаква, че и другата страна да може да ги използва, добави премиерът.

САЩ обявиха неотдавна, че ще доставят касетъчни боеприпаси на Украйна. България е сред над 100-те страни, подписали конвенцията от Осло, забраняваща този вид оръжия.

Тези боеприпаси се взривяват във въздуха над целта и разпръсват множество малки взривни устройства, като по този начин поразяват цели на голяма площ.

Използването им е спорно преди всичко поради факта, че значителен брой от тях падат на земята, без да се взривят и по този начин представляват заплаха за цивилното население дълги години след края на даден конфликт.