САЩ обявиха, че ще изпратят на Украйна широко забранени касетъчни боеприпаси като част от пакета за подпомагане на сигурността - стъпка, която според Украйна ще има "изключително психическо въздействие" върху руските окупационни сили.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че това решение е било трудно, но добави, че е убеден, че Киев се нуждае от тези оръжия, за да не успее Русия да спре украинското контранастъпление, предаде Ройтерс.

"Те се опитват да си проправят път през окопите и да попречат на танковете да се движат", заяви Байдън в интервю за Си Ен Ен. "Не беше лесно решение."

Украинският лидер Володимир Зеленски благодари на президента на САЩ Джо Байдън и американския народ за този "навременен, широкообхватен и така нужен пакет с отбранителна помощ". "Повишаването на отбранителните способности на Украйна ще осигури нови средства за деокупацията на нашата земя и ще приближи мира", написа Зеленски в социалните мрежи.

Украйна няма да се присъедини към НАТО след срещата на върха следващата седмица, но членовете на организацията ще обсъдят какви стъпки са необходими, за да може Киев да стане член, заяви Джейк Съливан, съветник на президента на САЩ Джо Байдън по националната сигурност, предадоха световните агенции.

Срещата на върха, която ще се проведе във Вилнюс, ще бъде важна стъпка по пътя на присъединяването на Украйна към организацията, подчерта Съливан.

Той изложи днес аргументи за предоставяне на касетъчни боеприпаси на Украйна преди очакваното съобщение на Пентагона.

"Ние признаваме, че касетъчните боеприпаси създават риск от увреждане на цивилното население от неексплодирали боеприпаси", заяви той пред медиите. "Ето защо отложихме вземането на решение за толкова, колкото можехме". "Но също така съществува огромен риск за цивилните, ако руските войски и танкове преминат през украинските позиции и завземат повече украинска територия и подчинят повече украински цивилни, защото Украйна няма достатъчно артилерия", отбеляза съветникът.

"Украйна е предоставила писмени уверения, че ще ги използва по много внимателен начин", за да сведе до минимум рисковете за цивилното население, добави Съливан.

Групи за защита на правата на човека се противопоставят на решението на Вашингтон, но боеприпасите биха могли да дадат тласък на украинската контраофанзива за възвръщане на териториите, завзети от руските сили след нахлуването им през февруари 2022 г., отбелязва Ройтерс.

Говорител на ООН заяви днес, че генералният секретар на организацията Антонио Гутериш е против използването на касетъчни боеприпаси.

Съливан добави, че Вашингтон се надява да стане свидетел на присъединяването на Швеция към НАТО "в най-близко бъдеще". Възможно е Турция и Унгария, които спират шведската кандидатура, да се откажат от съпротивата си на срещата във Вилнюс, добави съветникът, цитиран от Франс прес.

В отговор на въпрос за връщането на американския журналист Еван Гершкович в родината съветникът на Байдън заяви, че няма ясен отговор как може да стане това и "не иска да дава напразни надежди".