Изнесените по-рано днес от "Движението за права и свободи" факти по отношение на даването на българско гражданство, се отнасят за периоди преди настоящия президентски мандат. Това се казва в позиция на вицепрезидента Илияна Йотова, която бе разпространена от  прессекретариата.

"Не отговарят на истината твърденията, че е преустановено даването на гражданство. Подписват се укази за българско гражданство на кандидатите, които отговорят на всички условия в българското законодателство и са представили необходимите документи", се заявява още в позицията.

Дир. бг припомня, че по-рано днес Парламентарната група на ДПС иска създаването на временна анкетна комисия за проучване на всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандална корупционна схема при придобиването на българско гражданство от чужденци.

Йордан Цонев посочи, че вчера станало ясно, че 114 издирвани от Интерпол лица са получили българско гражданство. Дълг на българския парламент е да направи разследване по темата, за да стане ясно кои български държавни институции, длъжностни лица, политици са участвали в тази схема, каза Цонев. По думите му в разследване на френски журналист се посочва, че са замесени "най-малко един министър и един вицепремиер от националистическите партии". Българският парламент трябва да проведе това разследване и да се опита да изчисти това петно, което е лепнато върху нашата държава, каза Цонев.

Правилникът изисква най-малко 48 депутати да внесат искане за анкетна комисия. ДПС няма толкова и затова ще потърси подкрепа първо от БСП, а ако се наложи и от управляващите, посочи Цонев.

Това са доста общи приказки, които не могат да са повод за такова искане, заяви пред журналисти председателят на ПГ на Обединените патриоти Волен Сидеров в коментар на искането на ДПС за анкетна комисия. Трябва да посочат по-сериозни данни, за да се стигне до анкетна комисия, посочи Сидеров. Той допълни, че ако има данни за корупция, независимо коя партия засягат, дали "Атака", ВМРО или НФСБ, въпросът трябва да се разследва и ако някой е корумпиран, да си понесе последствията.

Името ми се замесва некоректно, цитираните данни и факти са отпреди нашия мандат, коментира пред "24 часа" вицепрезидентът Илияна Йотова. От екипа й пък обясниха, че цитираното от Цонев нейно изказване е от февруари 2017 г.

В мотивите си ДПС се позовава на доклад, който е преди мандата ни, всички цитирани случаи са отпреди 2017 г. В работата си ние следваме стриктно закона и в случаите, в които няма достатъчно доказателства за български произход, просто не се издава указ, обясни Йотова.

Не сме страна в този политически спор между ДПС и Обединени патриоти, категорична бе вицепрезидентката.