"Не вярвам в искреността на аргументите, с които се предлага 24 май да стане национален празник", каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването "На фокус" по Нова телевизия.

По думите й това е венецът на безспорните дати, но все още сме единствената страна в Европейския съюз без културен институт, за да може да влияем с кирилицата, която носим.

Илияна Йотова коментира идеите за промени в Конституцията, предложени по-рано през деня от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), като отбеляза, че в новите предложения няма новина, освен предложената промяна на датата на националния празник и предложението за служебните кабинети.

По думите на вицепрезидента да няма служебни кабинети може би не е лошо предложение. 

"Така ще избегнем риска от служебни министри като Кирил Петков и Асен Василев, които в крайна сметка благодарение на тези кабинети станаха политици", каза Йотова, уточнявайки, че е на шега.

"Докато ги слушах, си дадох сметка, че някъде съм чувала подобни предложения и коментари", каза тя. Това по думите ѝ е проектът на "Правосъдие за всеки", предложен преди седем години. Според нея подходът, когато се предлагат промени в Конституцията, трябва да бъде по-сериозен. Тя призова за сериозно обществено обсъждане и да се чуе думата на истинските експерти и конституционалисти. Промяната в един текст води до промяна в много други текстове, отбеляза тя.

Вицепрезидентът заяви, че не е във война с управлението на страната, но отбеляза, че това е кампания на сглобката срещу президента. Според Илияна Йотова ДПС управлява наред с ПП-ДБ и ГЕРБ и е редно да влезе нормално в една коалиция, а не да е просто в поддържаща роля.

По думите ѝ няма логика и прозрачност в позициите на властта. "Разделението в обществото до нищо добро не води, президентската институция определено е обединител. Някои разбират демокрацията като съгласяване с всичко, но това не е единение. Трябва да се намери обща консенсусна точка, след като всеки си каже какво мисли", смята вицепрезидентът.

Илияна Йотова съобщи още, че подготвя писмо, което ще изпрати до Съвета на Европа по случая с децата от Република Северна Македония, посетили България. За всеки подобен случай ще бъде изпращан сигнал там, където трябва в европейските институции, заяви вицепрезидентът. В него тя ще посочи колко неща се нарушават от общата харта за правата на човека, за правата на децата, как се злоупотребя с децата за съмнителни политически цели. Тези деца не дойдоха да се срещнат само с българските институции, дойдоха, заедно с българските деца, да рисуват за мир, за разбирателство, за добросъседство - това, което би трябвало да е в основата на нашите отношения, каза Йотова.

България няма да направи втората интернационална конференция междуправителствена, с която би трябвало до започнат преговорите за Република Северна Македония, още не сме видели и текста за промяна в Конституцията, да не говорим, че не знаем и каква ще бъде неговата съдба, заяви вицепрезидентът. Искаме да видим как Република Северна Македония ще подреди своите приоритети, така че да защити от своя страна подписаните вече документи - протоколите и договора за добросъседство, посочи тя.