Никой не трябва да етнизира престъпността. Това каза заместник-председателят на ПГ н ДПС Йордан Цонев в ефира на "NOVA" по повод на вчерашния масов бой в Кюстендил, който завърши с убийството на 35-годишен мъж.

"Не може да говориш за цяла една общност като автор на престъпни деяния. Отделни членове, които са хванати, трябва да бъдат наказвани. В много от случаите ние виждаме как ВМРО се възползва от това и етнизира проблема и се питаме дали цената да вкарат един евродепутат няма да подпали етническата черга на България", коментира депутатът.

По думите му за решаването на проблема с гетата са необходими комплексни мерки и политика на държавата.

"Но не е добре при минус 10 градуса да изкараш багерите и да оставиш деца на улицата. Не смятам, че това е решаване на ромския проблем", каза още той.

Относно промените в Изборния кодекс, депутатът от ДПС заяви, че тяхната позиция по преференциите е праволинейна от самото начало.

"Смятаме, че това не е мажоритарен елемент и не върши работата и надеждите, които им се възлага. Преференциите не се махат, а се вдига. Очаквахме такава реакцията, онова, което не очаквахме, е абсолютната нечувствителност на обществото за същността на проблема", коментира Цонев.

"Нито една дума от петък до сега за това, че са нарушени правата на българските граждани и това, че 2 милиона граждани, които живеят в чужбина няма да могат да гласуват", посочи той.

"Въпроси, които касаят правата на гражданите, са фундаментални за ДПС. По тези въпроси ние гласуваме така както смятаме, че е правилно, заяви още Цонев. "Това управление не може да го стабилизира дори ДПС", допълни депутатът. ДПС обаче не виждала полза от предсрочни парламентарни избори.