Протест пред Народното събрание. Причината е решението за преференциалния вот, което гласуваха депутатите от правната комисия снощи. Заседанието продължи до малко след полунощ.

Една от точките, която е била приета, обезсмисля преференциите, смятат протестиращите.

"ГЕРБ подкрепи предложението на ДПС. Прагът се вдига и така той е равен на изборната квота, което го прави невъзможен. За евроизборите трябва да се съберат около 130 000 гласа, което е нереално. По този начин преференцията става неработеща", каза Настимир Ананиев.

По думите му е доказано, че преференцията работи и го доказва това, че на всички избори стават размествания.

Междувременно днес са финалните дебати по промените в Изборния кодекс. Те са първа точка в дневния ред на депутатите.

 

Започваме протести срещу недемократичните промени в Изборния кодекс. Управляващите прекрояват изборното законодателство като екзекутират преференциалното гласуване, изпращат в небитието електронното и осакатяват машинното гласуване, каза председателят на Движение България на гражданите на протест пред парламента преди началото на второто четене на промените в Изборния кодекс. На протеста бяха и представители на други десни партии.

Делчев подчерта, че и в този случай ГЕРБ прегръщат инициатива на уж враговете си от ДПС, което е силен знак, че предстоящите избори са набелязани за фалшифициране. Вместо да научи урока на Венецуела, която е в тежка криза благодарение и на фалшифицираните избори преди няколко месеца, Борисов се е вдъхновил от Мадуро за това как да проведе изборите в България, коментира Делчев.

Сред промените, одобрени от правна комисия вчера, са ограничаването на основанията за обжалване пред съда на нарушенията в изборния ден, както и възможността ЦИК и РИК да вземат решения по спорни въпроси с обикновено, а не, както досега, с квалифицирано мнозинство.

Безпардонното поведение на мнозинството отхвърля поредица от предложени от нас и гласувани в 42-то Народно събрание промени, гарантиращи демократични избор, заяви зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски, който също участва в протеста.

От ДБГ обмислят да сезират Венецианската комисия на Европейския съюз заради това, че промени в Изборния кодекс се правят 3 месеца преди изборите в противоречие на всички принципи. Призоваваме демократично мислещите хора да се включат в протеста, който ще се проведе тази вечер, в 18:00 ч пред Народното събрание, каза Делчев. 

Вчера в Правната комисия бяха обсъдени промени в Изборния кодекс, 3 месеца преди вота за евродепутати. Сред предлаганите текстове са да отпаднат номерата пред партиите и коалициите и да се въведе видеонаблюдение при броенето на бюлетини.

Първи текст, предложен за промяна и първи сблъсък в комисия. От ДПС предложиха да се премахнат ограниченията за разкриване на секции извън България и ЕС, както и премахване на принципа на уседналост за местните избори. И двете предложения бяха отхвърлени.

В комисия приеха, че ако ЦИК, РИК, СИК отхвърлят решение и то се обжалва пред съда, съдът го връща на ЦИК. Тогава комисията ще излиза с ново решение, което се приема с мнозинство повече от половината от членовете на ЦИК. Досега се изискваше да са 2/3.

От Върховния административен съд споделиха, че досега подобни решения се предавали като пинг-понг. От БСП оспориха предложението с аргумента, че подобни дела не са чак толкова много, а и повечето районни избирателни комисии се доминирали от ГЕРБ и новия начин за вземане на решения предпоставя резултата.

От БСП поискаха и актуализация на избирателните списъци и създаването на регистър на избирателите, като според тях това е начин за изчистване на мъртвите души. Предложението не беше прието.

Отхвърлено беше предложението на левицата за средно образование за членове на СИК. Досега условието беше да имат право да гласуват и да владеят български език. То остава.

Депутатите от правната комисия приеха долен праг за броя гласове, които са нужни за разместване на листите за евродепутати, народни представители и общински съветници.

За разместване на листата за евродепутати ще са нужни преференции, които са равни на националната изборна квота, при избори за Народно събрание - на районната квота, а при местните -на общинската. Според експерти това означава, че за да се размести листа за евроизборите ще са нужни около 130 хил. преференции, за парламентарни -17 хил., а при вот за общински съветници в София - 6 хил.

До момента също съществуваше долна граница, но тя бе процент от гласовете дадени за конкретната листа. За евровота беше 5%, а за парламентарни и общински - 7%.