Омбудсманът Мая Манолова ще подаде конституционна жалба срещу промените в Изборния кодекс. Това обяви тя пред журналисти в парламента. Промените в изборния закон бяха приети вчера на над 15-часово пленарно заседание.

Промените в кодекса са грубо посегателство върху правата на българските граждани, каза Манолова. Това е 13-ата поправка в Изборния кодекс и всяка следваща отнема още и още права, подчерта тя. Няма как да остана безразлична към това посегателство върху изборните права на българските граждани, посочи омбудсманът.

По думите на Манолова новите промени отнемат правото на българите да гласуват за личности, което те са поискали ясно на референдума през 2015 г.

"Преференцията вече става абсолютно безсмислена. Това е все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 000 лв. 130 000 гласа са нужни за разместване на листата, което е ясно, че няма как да се случи", коментира тя.

"За пореден път се лишават десетки, стотици хиляди български граждани зад граница от правото им на глас, като електронното гласуване отново се отлага за неопределено време. На друг референдум хората поискаха електронно гласуване", отбеляза Манолова.

С промените се премахва съдебният контрол върху всички актове на избирателните комисии, достижение, което съществуваше в кодекса, каза омбудсманът. "Сега реално хората се лишават от право на защита и от право на съдебен контрол върху актовете на ЦИК и на местните комисии. Подсъдността също се променя. Абсурдът решения на ЦИК да се обжалват в местни административни съдилища е огромен. Нарушават се огромни конституционни принципи", коментира тя.

Манолова припомни, че кодексът, който е бил приет по нейна инициатива, е дал право на гражданите да гласуват преференциално, да избират кметове на малки населени места и районни кметове, дал е възможност на българите зад граница по облекчен режим да образуват избирателни секции. По този кодекс всички актове на избирателните комисии се обжалваха, имаше съдебен контрол от ВАС, каза тя. "Този кодекс за първи път създаде постоянно действаща ЦИК. И сега виждаме как Народното събрание нарушава закона, като отказва да я замени със следваща, така както е записано в разпоредбите на кодекса", посочи Манолова.

Омбудсманът е в парламента за среща с депутати от социалната комисия във връзка с третия закон от пакета за хората с увреждания.

В кулоарите на парламента: Депутати в отговор на критиките на Манолова

Спас Гърневски от ГЕРБ подчерта, че Манолова има екип от експерти, но България се управлява от многопартийна система, тежестта на управлението пада върху партиите и те много внимателно трябва да си подбират кадрите. БСП има проблем на елитите - пленумът й прелива от милионери, а политическата й база са социално слаби хора, отбеляза политикът. Демократичните партии намират средното сечение, коментира Гърневски. По принцип той одобрява преференциите, но и признава, че новият праг е по-висок. Който обаче, по думите му, се е доказал в своя район, пред хората, ще намери начин да попадне в политическата система.

Преференциите са много хубаво нещо, но е хубаво партията да може да си подреди кадрите, защото трябва да има качествени специалисти в НС или в общинските съвети, за да бъдат изработвани качествени закони, обясни Гърневски. Той отрече сговор на ГЕРБ с ДПС за преференциите. Виждате колко техни/на ДПС/ предложения отхвърлихме, но няма лошо да се обединяваме около добрите решения, смята народният представител.

На практика в момента всички депутати,които са с преференциално гласуване в парламента, нито един от тях нямаше да може да бъде избран по тези правила, които са наложени, смята говорителят на ПГ "БСП за България" Елена Йончева. По думите й, те са измислени така от ГЕРБ и ДПС, че на практика да няма преференциално гласуване.

Преференцията не е обезсмислена, заяви пред журналисти Джейхан Ибрямов от ДПС. "Ние предложихме по-балансиран метод, защото няма точен функционален анализ за това коя е онази преференция, която ти дава възможност и е най-добра за дадения вот. По този начин пресичаме и корпоративния вот", каза той. По думите му, вчера общественото мнение е било насочено, че едва ли не преференциите вече не са факт. "Напротив, заявявам най-отговорно и категорично, преференциите са факт в Изборния кодекс", подчерта Ибрямов. Според него обаче с промените са били отнети конституционните права на български граждани, които живеят в страни извън ЕС, и към които скоро ще бъде и Великобритания. Какво правим с тези български граждани, които живеят във Великобритания, Турция, САЩ, Канада, Македония, Молдова, попита депутатът. Той отрече да има сговор между ГЕРБ и ДПС.

Валентин Касабов от НФСБ беше категоричен, че безобразието, по думите му, с преференциите трябва да спре.

Този, който иска да бъде мажоритарен кандидат, да не ползва името на съответните политически сили, в противен случай е подмяна на това, което изповядва съответната партия, обясни той. Това са практики, които се наложиха през тези години, и част от тях са "даване под наем на част от партиите", нарича се още ишлеме, добави Касабов.