"Напрежението между институциите не е полезно за страната и за българските граждани". Това каза пред Нова телевизия депутатът от ДПС Йордан Цонев в коментар по темата за разменените напоследък реплики между президента и членове на правителството.

Народният представител разкритикува поведението на Обединените патриоти и заяви, че те, в лицето на партия "Атака", се опитват да променят пътя на България.

Преди дни лидерът на партията и на ПГ на ОП Волен Сидеров бе в Крим, кедето подкрепи анексията на полуострова от Русия.

"Истинският конфликт е в това накъде ГЕРБ води страната с тази коалиция", каза Цонев. И допълни, че управляващата партия може истински да се разграничи от спорните позиции на Патриотите само като се откаже от тях като коалиционен партньор.

"Тази шизофрения в политиката няма как да продължи. ГЕРБ дължат отговори на европейските и натовските ни партньори. А националната ни сигурност зависи не от това колко самолета ще купим, а колко лоялен член на НАТО и ЕС сме", каза още депутатът от ДПС.

Мислите ли, че с 12 самолета и 200 танка може да защитим България, попита Цонев.

Той коментира и последния доклад на неправителствената организация "Репортери без граници". В него е записано, че България е на 111-о място по свобода на пресата в света, продължава да пада в индекса и е на най-ниската позиция в сравнение с другите страни-членки на ЕС.

"Аз, като политик, казвам, че имам свобода на словото. Ходя във всички медии и никой не ме е ограничил да изказвам мнението си", категоричен бе Цонев. Ако някой журналист няма свобода, да излезе и да го каже, призова Цонев и попита водещия някой него цензурирал ли го е.

Депутатът допълни, че "клепането на България трябва да е с граници".

Кои са тези "Репортери без граници"? Неправителствена организация, на която не вярвам, каза Цонев. Той припомни, че заедно с Пеевски са внесли Закон за медиите, който трябва да разкрие реалните им собственици. Този закон все още отлежавал в парламента.

Цонев не пропусна да нападне и медиите, контролирани от Иво Прокопиев и Сашо Дончев, като напомни, че това били първите корпоративни медии.

Политикът коментира и темата с показния арест на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева. Цонев призова да се даде време на новата антикорупционна комисия, за да се види как тя върши работата си.