"Волен Сидеров не е изразител на външната политика на правителството. Не приемаме посещението му за нормално и се разграничаваме от позицията му", заяви пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод визитата на лидера на "Атака" в Крим. Националистът заяви, че Крим не е анексиран от Русия, което е в разрез с позицията на ЕС и България.

В следващите дни предстои заседание на коалиционния съвет, на който и този въпрос ще бъде поставен. Цветанов уточни, че вече го е коментирал вчера на разговори с "Обединени патриоти" като е заявил, че това, което се е случило, не е здравословно за държавата и не е добре за управлението. От малкия коалиционен партньор обяснили, че визитата на Сидеров и колегата му от "Атака" Явор Нотев (зам.-председател на НС - б.р.) е била в лично качество - двамата се срещнали с българската общност в Крим.

"Имаме коалиционно споразумение и управленска програма, съгласувана, одобрена и изпълняваме четиригодишния си управленски мандат, подобни детайли в тези споразумения няма, но в коалиционното споразумение и програмата има много ясни сигнали и послания за безалтернативност на евроатлантическата ортиентация, членството в ЕС и НАТО", подчерта зам.-председателят на ГЕРБ, цитиран от БТА.

По думите му Сидеров не искал България да напуска ЕС и НАТО, защото "те са безалтернативни". Лидерът на "Атака" обаче заяви именно в Крим в интервю, че е против членството ни във военния алианс.

Запитан искат ли от ГЕРБ да наложат "черен печат" на президента Румен Радев, заради слуховете, че той иска да прави партия (както заяви Сидеров - б.р.), Цветанов отговори:

"Нека не говорим за президента, защото пак ще кажат, че имаме някакви лични противоречия. Имаме принципни политически противоречия, но не и личностни".

На въпрос дали тези различия ще продължат да ескалират, той отговори:

"Ще защитавам принципната си политическа позиция, която кореспондира с ЕНП и демократичната общност на България. Може да има нормален диалог с президента, стига да има единомислие".