Депутатката от БСП Елена Йончева се закани, че след всички оставки, подадени заради Апартаментгейт, следва нов скандал - Борисовгейт, и ще бъдат осветлени сметки за стотици милиони в чужбина и имоти зад граница на управляващите, предаде БНР.

По-рано днес и бившият вицепремиер Валери Симеонов заяви, че "когато масово принуждаваш членове от ръководството на твоята партия да подават оставки, в крайна сметка неизбежно възниква въпросът и за твоята оставка".

"Оставките в последните дни водят към Борисовгейт. В последния доклад на ЕК от февруари се казва, че от две трети от сигналите за корупция за видни политически личности не се разследват. Отговорност за това носи министър-председателят", заяви Йончева пред журналисти във Велико Търново, където се срещна с граждани, недоволни от качеството на въздуха и изсичането на горите в региона.

Според водачката на листата на БСП за европейските избори лавината от оставки в ГЕРБ е бягство от отговорност.

"Преди две години казах, че когато осъдя Бойко Борисов за лъжа, той трябва да подаде оставка. Осъдих го на втора инстанция, а това показва, че в България справедливост може да има. Ако той има чест и достойнство, би трябвало да подаде оставка като министър -председател", каза още Йончева.

Вчера втори съдебен състав потвърди решението премиерът да изплати на Йончева 5000 лева заради твърденията си, че правителството е трябвало да плаща за нейни репортажи като журналистка.

Тя добави, че оставката е нужна, защото цяла една предизборна кампания през 2017 г. е преминала под лъжата, за която го е осъдила.

"Смятам, че няма българин, който иска да имаме премиер - доказан в съда лъжец", категорична бе депутатката и говорител на левицата.

Тя коментира и оставката на Делян Добре:

"Така постъпват ГЕРБ. Те смятат, че всеки скандал може да бъде потулен, ако за определено време се свалят съответните лица от телевизионния екран".

Йончева добави, че когато утихне скандалът, те отново се връщат на политическата сцена по някакъв начин.

"Делян Добрев остава областен председател на ГЕРБ в Хасково и ще се занимава с изборите. По същия начин постъпи и Цветанов, който се превърна в "Цветанов плюс" и ще насочи усилия в манипулиране на изборите", каза още тя.

По-рано днес и депутатът от БСП Филип Попов бе категоричен, че този парламент е изчерпан и отново настоя за оставката на премиера Бойко Борисов и извънредни парламентарни избори.

"С това, което се случва, се показа уродливото лице на корупцията, която е разяла до дъно управляващите. Навсякъде, където има някаква реална власт, се шири корупция. В основата на този модел е самият премиер Бойко Борисов. Оставките в ГЕРБ нямат никакво значение", добави той.