Делото "Йончева срещу Борисов" ще бъде гледано на трета инстанция. Премиерът Бойко Борисов не бил казал неверни думи по адрес на журналиста и настоящ депутат Елена Йончева. Това заяви пред bTV адвокат Марин Марковски, който е защитник на министър-председателя.

Вчера състав на Софийски градски съд (СГС) потвърди решението на Районния съд, с което премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов беше осъден да заплати на депутатката от БСП Елена Йончева 5000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди, причинени от негово публично изказване.

Според Марковски думите на премиера към Елена Йончева са били: "Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати" и "бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж - премиер тогава".

Адвокатът обясни, че привличането на Йончева по делото КТБ е свързано с харчене на държавни пари.

"Това съотнесено до сумата, ако това го е казал, се доближава до сумата (за която е осъден - б.р.). Йончева е похарчила и получила пари, които заслужава да бъдат разглеждани, не като престъпление - тези пари са получени неправилно", допълни Марин Марковски.   

По думите му, ако на втора инстанция са били приложени важни доказателства, решението на съда е щяло да бъде друго. Затова то ще бъде обжалвано пред ВКС.

"Ние разполагаме с доказателства, които ще кажат и ще се установят нещата точно такива, каквито са", каза Марковски.

За делото "Иванчева"

Неочакван обрат претърпя наказателното дело срещу отстранения кмет на район "Младост" Десислава Иванчева, след като вчера другият подсъдим и сочен за посредник при предаването на подкупа - Петко Дюлгеров, се отметна от първоначалните си показания и заяви, че не е предавал на Иванчева пари от предприемача Александър Ваклин.

"Това означава много. Това означава, че тезата на прокуратурата, обвинителната позиция, търпи сериозна критика и логически затруднения в неделя, когато прокурорът ще застане на банката и ще иска присъда и ще аргументира защо има престъпление. Когато става въпрос за наказателно дело важното е дали са искани парите и какви са доказателствата", коментира Марковски. 

По думите му зад изнесената информация, че Иванчева е искала 500 хил. евро от Ваклин, няма доказателства. "Единственият свидетел на обвинението, който твърди, че е искал пари, е Дюлгеров. Следователно няма връзка вече на обвинението със свидетелите. Истината е, че не е взела (подкуп)", каза още Марковски.

Той е категоричен, че с отричането от показанията си Дюлгеров не си отмъщава на прокуратурата, а просто казва истината.