В момента обжалваме наложената ми парична гаранция, заяви депутатката от БСП Елена Йончева, която беше обвинена в пране на пари и остана на свобода срещу изискването да внесе 20 000 лева.

Според прокуратурата "изпраната" сума от 645 хил. лева от КТБ е получена във фирма, достъп до средствата, на която е имала Йончева. Тя била създадена от фирма на обвиняемата и друга офшорна компания.

"Това са средства, отпуснати за закупуване на техника и за снимане на поредица от документални филми. Техниката е закупена по банков път, със съответните фактури, плащано е ДДС. Става дума за камери, за звукова техника, за техника за директни включвания, за сателитни телефони, за монтажна апаратна и са направени поредица от документални филми", обясни Йончева пред Нова телевизия тази сутрин.

Тя заяви, че парите не са й дадени като възнаграждение и това се наложило да бъде създадена трета фирма. Дружеството, което дава тези средства за купуване на техниката и за производството на тези документални филми, трябва да има юридически и финансов контрол, обясни тя.

"Почти всички големи телевизии и техните собственици имат много фирми и те участват в офшорни фирми и това е практика не само в България и е законно. Това, което ви казвам е практика", каза Йончева.

Журналистката уточни, че досега е заснела 7 документални филми.

Обвинението за пране на пари е абсурдно, заяви категорично Йончева.

"Сметката е открита в българска банка, плащани са данъци в България. Цялата техника е закупена по банков път със съответната фактура. Филмите са налични и са излъчени. Това дори не е политическа репресия. Аз смятам, че това е бандитска разправа. В началото смятах, че е политическа репресия, когато поискаха да ми бъде снет имунитетът. Сега съм убедена, че е бандитска разправа. Това е така, защото свалянето на имунитета беше поискано буквално преди да поискаме официално проверка на българските магистрали. Обявяването на обвинението от прокуратурата дойде във времето, когато Борисов каза, че опозицията избива зъбите на ГЕРБ и трябва да бъдат взети необходимите мерки. След това ГЕРБ казва, че няма нищо общо с това обвинение, а как да няма нищо общо, след като то е повдигнато след внесен сигнал на Тома Биков, Антон Тодоров и Делян Добрев", обясни Елена Йончева.

"Ние категорично застанахме зад Елена Йончева, обществото стои зад нея. Ясно заявихме, че обвиненията срещу нея са политически, а не юридически. Очакваме с нетърпение утре тя да изнесе поредната порция корупционни скандали", заяви междувременно по bTV зам.-председателят на БСП Деница Златева, след като заявка за тези разктрития беше направена още на конгреса на партията в събота.

Очаква се информация за корупция на високо държавно ниво, замесен е зам.-министър, разкри само Йончева.

Относно водача и подредбата на листите за евровота Златева напомни, че в партията тече процес на номинации, който започва от днес и ще продължи до 15 март.

"Бих призовала да изчакаме да правим предположения, защото ние като партия спазваме процедурите. Очаквам да имаме силна листа. По важното е, че на конгреса на БСП в събота приехме предизборната си платформа. Лицата са важни, но е много по-важно какви политики ще защитаваме в Европейския парламент", коментира Златева.

Тя коментира и отношенията между държавния глава Румен Радев и правителството.

"Президентът е коректив на всяко едно управление. Независимо от различията трябва да има уважение. Явно някои хора трудно преглъщат по-високия рейтинг на президент", заяви зам.-председателят на БСП.