ГЕРБ не само си купуват асансьори, те си купиха лъвчето - символа на демокрацията в България. Това каза говорителят на ПГ на "БСП за България" и водач на листата на левицата за евровота Елена Йончева, цитирана от "Фокус".

По думите й лъвчето е символът и на надеждата. "Те посегнаха и на този символ, за съжаление", заяви Йончева.

Преди дни ГЕРБ сключи коалиционно споразумение със СДС за участие в евроизборите. Сините получиха шестото избираемо място, което зае бившият парламентарен шеф Александър Йорданов и последното място в листата за главния секретар Илия Петров.

Говорителят на ПГ на "БСП за България" посочи, че се намираме в парламентарна криза. "Тотална липса на доверие в държавните институции. След като човекът, който оглави този антикорупционен орган вече е обект на подигравки, сме достигнали дъното", коментира Йончева.

"Трябват нови избори. Няма нищо страшно в тях. Това е възможност за рестарт на цялата система", подчерта водачът на листата на "БСП за България" на предстоящия евровот. Тя обърна внимание на ролята на медиите, преди кампанията и след нея. "Ще ви дам примера с Цветан Цветанов. Защо той счита, че е манипулирано цялото това разследване за апартаментите? Той счита и вероятно е искрен, защото не вярва, че в България има свободна журналистика. Той не може да си представи, че едно такова разследване може да предизвика такъв обществен отзвук", коментира Йончева.

По думите й Цветанов не може да допусне, че има свободни журналисти. Тя благодари на Държавния департамент на САЩ и на "Свободна Европа", които защитават високи критерии в журналистиката.

Работим по разследвания по още теми, каза още Йончева. По думите й каквото и да пипнеш в България, то е тема за разследване. Тя поясни, че една от големите теми, по които работи БСП, е свързана с пътищата. "Става дума за сериозно разследване, която ще бъде направено от независима лицензирана европейска лаборатория, която не е имала бизнес в България", каза тя и уточни, че целта е да няма никакво съмнение за конфликт на интереси.

"Избрали сме определен брой точки, които сме внесли в АПИ на четирите основни магистрали и допълнително две големи пътни артерии. Ще искаме да се направи от специалисти анализ на тези пътища, да се вземе дълбочинна ядка. Да се сравни резултатът от тази ядка и съответно проектите, които са били одобрени от АПИ. Ние ще вземем документите, които АПИ няма как да не ни предостави и чужда фирма ще направи анализ дали това, което е вложено в пътя реално отговаря на приетите документи", обясни говорителят на ПГ на "БСП за България". 

По думите й България получава стотици милиони, милиарди от ЕС, за да може българинът да живее по-добре, по-достойно, по-справедливо. "Това не се случва. Според специалистите, с които сме разговаряли, голяма част от бюджета на пътищата на практика се връща към управляващите и по този начин българските строители не разполагат със съответния бюджет", коментира Елена Йончева.

Тя обясни, че като бъдат завършени, започва ремонт след ремонта. Според нея част от тези пари захранват и така наречения изборен процес.

Йончева припомни за своето разследване при строителството на оградата по българо-турската граница и обърна внимание, че то е в прокуратурата. "Води се разследване. Главният прокурор обяви преди два месеца, че действително има сериозни индикации за корупционни схеми. Така че - ето ви конкретен резултат. Второ, ние сме подали в прокуратурата 2018 г. сигнал за изграждането на тази феодална система в Хасково, затова как един областен председател на ПП ГЕРБ на практика назначава своя "дрийм тийм" и той по какъв начин усвоява обществени поръчки за стотици милиони. Това също сме внесли в прокуратурата и чакаме конкретен отговор", каза още Йончева.