В изявление, публикувано вчера на джихадистки сайтове, "Ислямска държава" обяви, че 26-годишната Кайла Мюлър, работеща за неправителствена организация, е загинала при йорданския въздушен удар срещу Ракка, главния бастион на "Ислямска държава" в Сирия. Информацията не беше потвърдена от Вашингтон. Белият дом заяви, че няма сигурни данни за смъртта й, предаде БТА.

"Тази новина ни тревожи, но сме изпълнени с надежда, че Кайла е жива. Изпратихме лично послание и ви молим да ни отговорите лично", заявиха Карл и Марша Мюлър в изявление, публикувано от Ен Би Си.

"Вие ни казахте, че ще се отнасят към Кайла като към гостенка. Като гостенка, нейната безопасност и благополучие са ваша отговорност", добавиха родителите на жената, отвлечена от "Ислямска държава" в Алепо през август 2013 година.

"Майката на Кайла и аз правим всичко по силите си, за да бъде тя освободена жива и здрава. Засега молим тези, които държат Кайла, да се свържат с нас лично", заявиха родителите й.

Йорданската армия съобщи, че нейни самолети наистина са нанесли нови въздушни удари срещу "Ислямска държава" и са унищожили позиции на джихадистката организация.

Йордания обеща да премахне "Ислямска държава" след екзекуцията на един от нейните пилоти.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП) при вчерашните въздушни удари са загинали най-малко 30 джихадисти.