"Магистрала "Хемус" беше забавена толкова, защото не беше плащано. През последните няколко дена направихме плащания по важни инфраструктурни обекти. Мога да кажа, че ние извадихме тези обекти от икономическата кома, в която бяха изпаднали". Това заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който направи инспекция на участък 3 от автомагистрала "Хемус". Шишков съобщи, че до края на месеца ще бъде пуснат за движение и лот 10 от магистралата - участъкът между пътен възел "Буховци" и "Белокопитово".

"В това време, в което се е строяло с бавни темпове, е имало изменения по проекти, които е трябвало да бъдат одобрени в срокове. Сега, когато има направени плащания, се оказва, че тези изменения в проектната документация все още не са готови. В някои от мостовите съоръжения се е стигнало до извод, че трябва да бъдат променени, така че да бъдат по-удачни за съществуващия терен. В това няма нищо лошо, лошото е, че се е загубило изключително много време", коментира служебният министър.

Арх. Шишков отбеляза, че е изключително чувствителен на тема не само качество, но и срокове.

"Сега ще поискам наистина да бъде направена много точна сметка това забавяне докъде ще доведе", коментира още служебният регионален министър, като добави, че МРРБ ще направи всичко необходимо "затлачените" проекти да бъдат разгледани максимално бързо и ако всичко е наред, да бъдат одобрени, така че "да не се пречи на сроковете за изпълнение на строителството".

"Имайте предвид, че на практика тук свършва АМ "Хемус" с разрешението за строеж", обърна се към журналистите Шишков и продължи:

"Зад нас на около 200-300 м започва този хаос, който ние бяхме намерили в бъдещото строителство на "Хемус" - незаконното строителство на 4-ти и 5-и лот и истинската строителна илюзия на 7-и и 8-и лот, който няма и трасе. Всяко нещо, което сме намерили, имаме решение как да бъде оправено", каза Шишков и поясни, че приключва отчуждаването на имоти в 4-ти и 5-и лот.

Снимка: БТА

"За съжаление, никой не си направи труда да внесе в Народното събрание текст, така че да върви за търпимо незаконното строителство", отбеляза министърът и съобщи, че той самият е направил такова предложение за изменение на Закона за устройство на територията. 

Той беше категоричен, че оттук нататък работата по "Хемус" ще бъде проверявана до края на служебния кабинет.

Снимка: БТА

Шишков обяви още, че лот 10 от АМ "Хемус" е почти готов и до края на месеца или началото на следващия движението по него ще бъде пуснато и той ще бъде въведен в експлоатация. Той е 16 км - от п.в. "Белокопитово" до п.в. "Буховци".

Снимка: БТА

По думите на министъра най-критично е положението с лот 2, защото е възложен последен и ако той не бъде построен, лот 3 няма да има как да се ползва.