Голямата изненада на изборите в Благоевградска област е Банско. Досегашният кмет от ГЕРБ Тодор Икономов губи от независимия кандидат Иван Кадев вота в общината. 

При преброяване на 100% от гласовете, резултатите показват 52,43% за Кадев срещу 38,85% за управлявалия два мандата Георги Икономов.

"Радваме се на победата и знаем колко труд и усилия ни предстоят, за да върнем нормалността в отношенията на властта с хората. Заедно ще го постигнем", каза след обявяването на официалните резултати новоизбраният кмет.

Иван Кадев е бивш служител на МВР и директор на ДАНС-Благоевград. До началото на годината беше секретар на община Банско като част от екипа на Икономов, но беше освободен от длъжност. Кадев е независим, подкрепен от БСП, "Воля" и др.

Какво показва вотът в Благоевградска област

ГЕРБ продължава да управлява в Петрич, където с рекордно висок резултат Димитър Бръчков застава начело. За него са гласували над 70% от гласоподавателите в общината, където рекордна бе и избирателната активност. В осем от населените места в общината обаче изборът не приключи вчера, а предстои балотаж. Петрич е и общината в областта, в която най-много населени места гласуваха за кмет на кметство - 21.

Над 60% от имащите право на глас са подкрепили кандидата на ГЕРБ Красимир Герчев в Разлог, който продължава убедително към поредния си мандат.

Николай Георгиев от БСП е старият нов кмет на община Кресна, той спечели изборите на първи тур, с 60,15 % от гласовете на жителите на общината. Втори е Милчо Караджов от ГЕРБ с 28,73%.

Традиционно Гоце Делчев продължава да е бастион на столетницата. Там Владимир Москов продължава да ръководи общината за 7-ми пореден мандат, като събира 72,90% от вота на съгражданите си. Борислав Пръков от ГЕРБ заема второ място с 18,83%.

88,87 % от жителите на община Белица са подкрепили досегашния кмет Радослав Ревански от ДПС.

Убедителна е победата и на Арбен Мименов от ДПС в Сатовча с 88,53%. Емил Илиев от Обединени земеделци е новият стар кмет на община Струмяни.

Над двайсет населени места в област Благоевград не избраха кмет на първи тур.

Областният център Благоевград не можа да излъчи победител на първи тур. На балотаж отиват кандидатът за кмет за трети мандат Атанас Камбитов, който събира 25,65% подкрепа на избирателите, и независимият, подкрепен от БСП, Румен Томов - 20,50%.

Изключително оспорвана е битката и за Сандански, където кандидатът на ГЕРБ Кирил Котев (36,85%) води пред кандидата на ВМРО-БНД Атанас Стоянов (30,59%). В неделя там ще има балотаж. Лидерът на РЗС Яне Янев се опита да продължи на тези избори политическата си кариера на местно ниво, като се кандидатира за кмет, но данните показват, че остава на трето място с 13,47 на сто от гласовете на съгражданите си.  Името на Котев беше замесено в скандала с къщите за гости, във връзка с вече бившия зам.-министър Александър Манолев.