Новините от финансовото министерство, че парите на държавата свършват и някои основни разходи за тази и следващата година са под въпрос са изненадващи, при положение, че само преди месец стана ясно, че в бюджета има над 1.5 милиарда лв излишък. Вероятно така се подготвя увеличаване на разходите през следващата година. Политическата централа, която печели позитиви от това говорене е ГЕРБ, защото гради своята кампания изцяло върху критика на икономическата политика на предишното правителство. Такова политическо говорене обаче няма да повлияе на нагласите на хората как да гласуват на 2 октомври. На тези избори партиите отиват много ясно позиционирани, а служебното правителство е активен участник в предизборната кампания. За разлика от предишните избори, сега служебният кабинет не работи в полза на "Продължаваме промяната", а срещу нея и срещу БСП, категоричен е политологът Милен Любенов.

"Газпром" е тъмна тема за служебното правителство, по която не става ясно кой и какви преговори води. Чуваме, че преговорите са политически, но това означава и политически отстъпки, казва Любенов. Той припомня, че България има търговски договор с руското газово дружество, в който ясно са описани всички условия. А ако едрия бизнес счита, че руският газ е най-евтин, да се договори директно с "Газпром", а да не разчита на държавната компания "Булгаргаз", коментира политологът.

  • Ако хората останат на студено, ще ги провокира ли това към улични протести?
  • Как възприемате срещите на президента и на служебното правителство с "Лукойл"?
  • Коя е най-голямата неизвестна на изборите на 2 октомври?
  • Ако социологическите прогнози се потвърдят на изборите, ще имаме ли редовно правителство?

Отговорите на Милен Любенов, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Милен Любенов е преподавател в катедра "Политология" на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Доцент по политология. Защитава докторска дисертация на тема "Българската партийна система: групиране и структуриране на партийните предпочитания (1990-2005)". Специализира европейски партии и партийни системи в Холандия. От 2018 г. е член на Управителния съвет на Българската асоциация за политически науки. В периода 2012 - 2017 г. е секретар по вътрешна политика на президента на Република България Росен Плевнелиев.