Президентът Румен Радев категорично заяви, че в България няма да има ограничение на потреблението на електроенергия. Той определи като спекулации твърденията, че в България ще се ограничава улично осветление и че ще има режим на ток. Държавният глава направи уточнението по повод решението на енергийните министри в ЕС да се намали потреблението на ток в пиковите часове, както поиска Еврокомисията.

"Докато има служебно правителство, това няма да стане", каза Румен Радев пред журналисти. И се мотивира: "България е производител, България е износител на електрическа енергия и българите няма да стоят на тъмно".

"В момента Европа се опитва да предотврати социалното напрежение през тази зима и да се гарантира политическо спокойствие, за сметка на жертването на пазарните механизми, чрез въвеждане на мерки, които са ни познати от едно по-далечно минало и с огромни компенсации, които за тази зима ще са добре дошли за европейските граждани, но с непредвидими последици - за пазара, за европейската икономика, за нейната конкурентоспособност", направи коментар на решението на ЕС президентът.

"Основната задача на служебното правителство не е да ограничава потреблението и производството, а да търси най-евтините суровини, независимо откъде", категоричен беше президентът.

"Газпром" не е панацея, а една от възможностите и те ни дължат доставка на газ", каза още държавният глава. Той определи разговорите за газа като дълги и сложни. Това може да бъде решение само при удовлетворяване на нашите условия - разсрочване на доставките през целия отоплителен сезон и по-добри цени. "Колко месеца се водят преговори за тръбна газ, колко месеца предишните правителства са водили преговори с "Газпром", попита още Радев.

"Бензинът вече е под 3 лева на бензиностанциите", каза още Радев в отговор на въпроси дали има резултат от срещата му с "Лукойл". И поздрави за това служебното правителство, както и за овладяване на инфлацията в страната. "Намаляването на цената на горивата и на цената на газа за следващия месец с 30% са реални резултати, постигнати с усилия и много работа", добави той, като посочи, че това е само началото на процеса.

Румен Радев констатира още, че в България все още има политици, които жертват икономиката и хората, като в същото време напомни, че българските граждани са най-бедните в ЕС.

 "Очевидно е, че три десетилетия след началото на демократичните промени, в България все още има политици, които са готови да жертват икономиката и благосъстоянието на хората в името на идеология. Нито българският бизнес, нито българското общество могат да търпят повече такива експерименти, нито да плащат цената на нечии зависимости", предупреди президентът.

"Учудвам се, че има политици, които с лекота говорят, че липсата на газ или неговите непосилни цени не са проблем за топлофикациите, които щели да използват мазут. Нека медиите попитат тези политици откъде и как ще дойде този мазут, кой ще го произвежда, кой ще го внася, на каква цена и при какви условия. Имат ли съответните топлофикации необходимите очистителни инсталации?", попита Радев.

"Нека същите тези политици отговорят как ще се отрази на производството на горива в България и на цените на горивата на самия пазар решенията на предишното правителство за ембарго на петролни продукти с произход от Русия от декември нататък. В момента този петрол идва директно през Черно море, но в бъдеще, когато влезе в сила това ембарго, ще трябват съвсем нови канали на доставки. Нека политиците отговорят колко ще се чака, при какви условия, какви нови огромни складови наличности ще бъдат необходими. Дали България изобщо ще има рафинерия, дали ще остане производител на горива или в перспектива ще ги внася?", изреди още той.

"Сега е времето медиите да задават тези въпроси на политиците, които имат амбицията да управляват", добави президентът.

Той отправи апел, че е "крайно време партии и политици да вдигнат своя поглед над ежедневните злободневни политически нападки, защото веднага след изборите ще се сблъскат с тези проблеми и неспособността да ги решават ще се плаща от всички българи".

Коментарите президентът направи на откриването на академичната 2022/2023 година на Висшето училище по телекомуникации и пощи.