ДСБ остава в Блока, но ще бъде в опозиция.

До решението се стигна след около близо три часа заседание на Изпълнителния съвет на блока, в което участваха председателите на политическите формации и петимата министри, излъчени от десните, предаде БТА.

Без представител на ДСБ, останалите лидери на РБ Меглена Кунева (ДБГ) Божидар Лукарски (СДС), Корман Исмаилов (НПСД), Николай Ненчев (БЗНС) и Борислав Великов (БНД) обявиха пред медиите решението си, като отказаха да отговарят на въпроси.

Ние потвърждаваме доверието си към министрите на Реформаторския блок. Още от днес започваме разговори с ГЕРБ за преглед и оценка за постигнатото от началото на управлението и актуализацията на постигнатото споразумение с времеви график на неговото изпълнение", се казва в декларацията, изчетена от Найден Зеленогорски от ДБГ.

В нея се допълва, че от Блока са обезпокоени от липсата на единодействие в рамките на управляващата коалиция по знакови реформаторски политики като съдебната реформа и антикорупционното законодателство.

"Ще останем в това управление, докато сме сигурни, че има гаранция за реформи - в известна степен това е подкрепа под условие за следващите шест месеца", коментира по-късно пред журналисти Зеленогорски.

По думите му при предсрочни избори нито една част от фрагментираната десница няма да бъде в Народното събрание, а най-вероятно ГЕРБ ще имат самостоятелно мнозинство.

Засега Радан Кънев остава съпредседател на парламентарната група, а до момента нито един от депутатите не е изразил желание да я напусне, уточни Зеленогорски.

След края на срещата Кънев и неговият заместник в ДСБ Атанас Атанасов си тръгнаха без коментар и отидоха в парламента. Там обаче Кънев заяви:

"ДСБ не е полуопозиция, ние сме снели доверието си от правителството. ДСБ няма министри в управлението ".

Той припомни, че здравният министър Петър Москов се оттегли като зам.-председател на партията, а външният министър Даниел Митов отдавна не е член на ДСБ.

Кънев е предложил като изход от ситуацията преговори с ГЕРБ за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент, но идеята му е била отхвърлена единодушно.

По повод думите на премиера Бойко Борисов, че няма как да възприема ДСБ и Кънев като опозиция, защото до вчера били "първа дружба":

"Чак първи приятели да не се наричаме".

Още вчера председателят на ДБГ Меглена Кунева съобщи, че нейната партия подготвя и ще предложи декларация на ГЕРБ за подкрепа на правителството, като в нея ще е заложен шестмесечен срок, в който трябва да има конкретни резултати в няколко приоритетни области.
Декларацията ще бъде дадена за подпис на всички депутати от РБ.

Цветанов: Каква опозиция при членове на кабинета?

Докато има членове на ДСБ в изпълнителната власт, аз не бих приел тезата, че е опозиция, защото това е несериозно, коментира по-късно пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на въпрос дали ДСБ могат да бъдат истинска опозиция и да поставят условия.

Такова явление поне до днес в България, а и в развитите демократични държави не е имало“, добави той, цитиран от "Фокус".

По думите му не е възможно там, където има коалиционни споразумения и представители на тези партии да участват в изпълнителната власт, да твърдят, че са в опозиция.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За отношението към правителството