Йордан Цалов от щаба на студентите съобщи пред bTV, че "Ранобудните" канят колегите си отново да се върнат на лекции в Ректората.

Вижте снимки от студентската окупация тук >>>

"Аулата остава наша - като център, но окупацията продължава, продължаваме и с протестите срещу правителството, но се преместваме в аулата и допускаме учебен процес", обясни за БТА Борис Рангелов, един от групата на "Ранобудните студенти".

Те декларират, че ще продължат да бъдат активни участници в протестните действия. 

„Ще продължим да критикуваме правителството на Пламен Орешарски. Остава нощната охрана на университета",
уточни още Цалов.

Общото събрание на Ранобудните студенти прие декларация, в която предупреждава, че при всеки нов опит за провокация ще бъде възстановена пълната блокада на Ректората.

"Ранобудните": Окупацията не пада!


Минути след като обявиха, че от понеделник вече ще се учи, "Ранобудните" уточниха, че окупацията не е паднала.

"Университетът остава под контрола на студентите - ден и нощ. Ние защитаваме морални ценности и не желаем да противоречим на себе си. Защитаваме обща кауза и търсим обединение за постигане на мисията ни. Действията извън университета ще се увеличат. Бъдете с нас! 26 дни окупация, 26 дни свобода" писаха "Ранобудните" във фейсбук страницата си.

На 23, 24 и 25 октомври "Ранобудните студенти" окупираха 272-а аудитория в СУ, а от 25 октомври вечерта блокираха цялата сграда на Ректората на висшето училище с искане на оставка на правителството и за предсрочни избори.

Акцията им бе форма на протест срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител.

"Ранобудните" бяха подкрепена от техни колеги в Нов български университет, НБУ, Великотърновския университет, НАТФИЗ. Десетки преподаватели също подкрепиха студентите. Стотици хора излязоха по улиците на демонстрации с плакати „Студенти, с вас сме".