На предсрочните парламентарни избори днес в надпреварата за място в 43-то Народно събрание участват 18 партии и седем коалиции.

По данни на ГРАО с право да гласуват на предсрочните парламентарни избори са общо 6 875 199 избиратели.

Избирателни права имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание "лишаване от свобода".

Бюлетината, с която гласуваме днес, не се различава особено от тази за вота за Европейски парламент.

За избраната партия или независим кандидат се гласува с "Х" или "V" в лявата половина на бюлетината със син химикал, а в дясната част има секция за отбелязване на преференция за определен кандидат.

Преференцията може да е само една, ако са повече - бюлетината се зачита за редовна, но преференцията е за водача на листата, и това е разликата от условията при изборите за Европейски парламент.

В страната има 95 подвижни избирателни секции. Правилата за гласуване при тях са същите, като разликата е, че членовете на СИК посещават хората по домовете.

Изборният ден приключва в 19.00 часа. Ако в този час пред изборното помещение има хора, членове на СИК вземат документите им за самоличност и гласуването може да продължили до 20.00 часа, но не по-късно.

Службите за издаване на български документи за самоличност ще работят днес, за да се осигури възможност на желаещи да гласуват. Това информира пресцентърът на МВР.

Ще бъдат издавани удостоверения за гласуване. За целта нуждаещите се от такъв документ могат да подадат искане в СДВР, областните дирекции на полицията и районните управления днес до 18.00 часа.

АНКЕТА: Гласувате ли днес?

АНКЕТА: Възползвате ли се от преференциалния вот?