Консерваторът спечели убедително трети пореден мандат и неговата партия - ФИДЕС, отново има 2/3 мнозинство в парламента. Това означава, че може да направи промени в конституцията. Евроскептичният Орбан беше преизбран при близо 70% избирателна активност, по-висока от тази на миналите избори.

Уверен, както почти винаги без вратовръзка, Орбан излезе пред своите привърженици, за да обяви победа. В кампанията той заложи на миграционната карта, представи са за Спасителя на християнска Унгария и успя. Разпокъсаната опозиция излезе от изборите още по-съкрушена, а лидерите на втората и третата по големина партии - Йобик и социалистите, подадоха оставки, предде БНТ.

И макар изборната карта на Унгария да се оцвети в оранжево снощи, в столицата мнозинството от хората бяха на ръба на отчаянието.

"Той дори нямаше предизборна програма, само омразата срещу мигрантите. През последните 4 години тук не се случва нищо друго освен антиимигрантска политика", заяви унгарка.

Изборите показаха дълбокото разделение между млади, които гласуваха за опозицията и старите, между големия град и провинцията, от където дойде и мащабната подкрепа за Виктор Орбан.

"Случи се нещо подобно на Великобритания и Съединените щати, защото ако погледнете как гласуваха хората - мнозинството, които избраха опозицията, са от столицата, а провинцията гласува за правителството", коментира унгарец.

Никой не предполагаше, че ФИДЕС ще загуби, но и шансовете за абсолютно мнозинство не бяха големи.

Според Едит Згут - анализатор по външна политика, причините за това са няколко.

"Това тактическо гласуване, с което опозиционните партии предположиха, че хората ще дадат своя глас за най-силния опозиционен кандидат, просто не проработи, особено имайки предвид факта, че те не успяха да се координират достатъчно и да си сътрудничат. Това е от една страна. Но е важно да споменем и в каква среда са опозиционните партии - изборният закон е направен така, че да помага на най-голямата партия", коментира Згут, която работи в "Института за международни изследвания "Политически капитал".

Големият въпрос сега е как Орбан ще използва конституционното си мнозинство. На вътрешнополитическата сцена се очаква да започнат промени в съдебната система. Промяна във външната политика не се очаква, според Згут.

"Правителството ще продължи отвличащата вниманието остра антиевропейска реторика и политика и ще се опитва да подкопае легитимността на европейските институции като същевременно Виктор Орбан ще се опитва да балансира между Изтока и Запада като се опитва да задълбочи отношенията с държави като Русия или Китай". Малък знак и за това какво да очаква Унгария е обещанието на Виктор Орбан в дните преди вота да си оправи сметките със своите опоненти.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов поздрави унгарския си колега и заяви, че цени високо приятелството на България с Унгария, но в същото време от ОССЕ отчетоха ксенофобия, враждебна среда и липса на прозрачност в предизборната кампания.

Защо източноевропейците харесват лидери като Орбан?