Днес международните наблюдатели на вота у нас направиха предварително изявление със заключенията си от мониторинга, преди излизането на окончателния им доклад.

Мари-Кристин Далоз, ръководител на делегацията на Парламентарната асамблея на Европа /ПАСЕ/, заяви, че изборният кодекс позволява на всички граждани, независимо от етническия им произход, да изберат свои представители в парламента. Тя каза още, че делегацията е била информирана от различни събеседници за случаи на вмешателство от страна на правителство на друга държава в изборния процес.

Новото Народно събрание на България ще носи отговорността да работи за намаляване на напрежението в страната и извън нея, коментира тя. Мари-Кристин Далоз декларира, че парламентарната асамблея остава на разположение на новоизбрания парламент, за да продължи сътрудничеството в рамките на мониторинга, с цел да се подобри изборното законодателство.

Кампанията позволи на участниците да се състезават за подкрепата на електората, каза Роман Якич, председател на Ограничената мисия за наблюдение на изборите на ОССЕ/СДИПЧ.

Според него обаче по отношение на законите и правилата за провеждане на изборите все още има какво да се подобри, за да отговорят на препоръките на ОССЕ и на други международни стандарти. Той посочи, че Изборният кодекс забранява провеждането на кампания на друг език, освен на български, което е нарушило възможността на някои от участниците да общуват с електората си, а някои партии са използвали ксенофобска реторика, главно срещу ромската и турската общности.

Медиите осигуриха на участниците платформа да представят гледните си точки чрез дебати, публицистични предавания и платени реклами. Въпреки че участниците използваха активно безплатното време, осигурено от обществените медии, слабото отразяване в новините по телевизията и радиото и ограниченото редакторско съдържание в печатните медии значително ограничи информацията, която беше достъпна за гласоподавателите, смятат наблюдателите.

Според тях като цяло изборната администрация е работила професионално и прозрачно, а избирателният процес в изборния ден е бил прозрачен, но някои процедурни недостатъци са се наблюдавали по време на броенето в секции, посетени от наблюдателите.

Участниците в предсрочните парламентарни избори могат да се обърнат свободно към своите избиратели, като кампанията беше сдържана и като цяло характеризирана от обществено разочарование от политика и изборна умора, е друга констатация на наблюдателите.