При визитата си в Русе премиерът заяви, че България трябва да бъде с Турция в добросъседски отношения и "всякакви подобни опити за не съвсем коректно отношение в предизборния период не са добри".

Герджиков отбеляза това по повод изказванията на турския министър на труда и социалната сигурност Мехмет Мюезиноглу, направени в Истанбул пред изселници от България на 3 и 6 март. Тогава Мюезиноглу агитира за партия ДОСТ за предстоящите избори у нас.

Герджиков припомни, че на 7 март се е състояла среща между заместник-министъра на външните работи Бойко Мирчев с посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче.

Премиерът изрази надежда да не се стига до крайни мерки, като скъсване на дипломатически отношения.
"Това не бива да допускаме между две съседни страни. Силно се надявам да не се стига до там", заяви Герджиков, цитиран от БТА.

Има сигнали за купуване на гласове в Северозападна и Югоизточна България, каза премиерът Огнян Герджиков по повод предстоящите предсрочни избори. Взети са мерки и се осъществява  превантивна дейност.

"Всички структури са мобилизирани, тъй като трябва да се покаже решимост в борбата с това изключително грозно явление - българи да си продават гласовете за пари, което е недопустимо за една европейска държава", заяви Герджиков. Той каза още, че подготовката за изборите върви много системно.

"Това е една от моите най-важни задачи. Има великолепен министър на вътрешните работи, както и министър на отбраната. Създадена е много силна организация", каза още премиерът.

Относно поръчка за закупуване на джипове за МВР, премиерът заяви, че служебното правителство е с кратък времеви хоризонт и прави всичко възможно да няма неща, които да будят подозрение.

По повод на смяна на директори на държавни болници, Герджиков каза, че "няма нищо политическо, тъй като ние не сме политическо правителство, но там, където заварваме недобри неща, се мъчим да намерим по-добрите кадрови решения. Никой не е абониран за директорски постове".