Това са неотложни задачи на новоизбрания държавен глава Румен Радев, след като встъпи в длъжност, заяви Конституционният съд (КС).

Росен Плевнелиев отправи искане за задължително тълкуване дали може да насрочи нови парламентарни избори, без да е разпуснал Народното събрание, защото имало различни тълкувания, но КС отклони искането му и прекрати образуваното конституционно дело.

Определението е подписано с особено мнение от двама от общо 12 съдии - Кети Маркова и Анастас Анастасов. Филип Димитров е подкрепил общото мнение, но има свое становище по мотивите, се казва още в лаконичното съобщение.

Аргументите на КС са, че разпоредбата, чието тълкуване иска Плевнелиев е "пределно ясна".

"Несъмнена е забраната. Нормата е императивна. Тя отговаря на въпроса, който президентът поставя в своето искане. Няма празнота в конституционноправната регламентация, защото определянето на датата на изборите е свързано с разпускането на НС, каквото правомощие президентът с мандат в периода на последните три месеца няма. Актът, с който президентът разпуска НС, определя и датата на изборите", пишат конституционните съдии.

Според тях посоченото конституционно положение е в съгласие и с чл. 64, ал. 3 от Конституцията, който постановява, че избори за ново НС се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното".

От КС заявяват още, че разпускането на Народното събрание и свързаните с него нови избори са действия, които са изключени от правомощията на действащия президент с неизтекъл мандат от по-малко от три месеца, но са сред първостепенните неотложни задължения на новоизбрания държавен глава след встъпването му в длъжност.

"Задължително тълкуване не може да се извършва в отговор на доктринерен спор или конюнктурни политически интереси", завършва определението на КС.