Това следва от предложените от лидера на РЗС Яне Янев поправки в закона за политическите партии, приети на първо четене вчера вечерта от правната комисия с подкрепата на ГЕРБ, съобщи "Медиапул".

Предвижда се забрана името на партия да повтаря изцяло или частично наименованието на сдружение ("Движение България на гражданите" - б.р.), което е регистрирано по-рано по закона за юридическите лица с нестопанска цел, включително чрез прибавяне или изваждане на думи, букви, цифри, числа или други знаци от името на сдружението.

Според гласуваното в правната комисия ограничението ще важи за партии, вписани в регистъра до 30 юни 2012 г., което автоматично удря учредената на 1 юли 2012 г. партия на Кунева, макар и ГЕРБ, и НДСВ да възникнаха като сдружения.

"Това е закон против партията на Меглена Кунева и е мракобеснически начин за саморазправа с политическия опонент", обяви Четин Казак от ДПС.
Яне Янев, който не е член на правната комисия, го репликира с въпроса дали не е адвокат на Кунева.

След разгорещена дискусия и знак от шефа на правната комисия Искра Фидосова, че одобрява 90% от предложените текстове, но се разграничава от забраната, която обхващала и ГЕРБ, Янев обяви, че "2012 г." е печатна грешка. Имали предвид ограничението да е за партиите, регистрирани след 1 юли 2013 г., защото по това време се очаква да бъдат насрочени следващите парламентарни избори.

Изтеглете законопроекта, оправете печатната грешка и отново го внесете, обърна се Христо Бисеров към Янев. "Една лъжица мед и цяла каца катран", обобщи той проекта на Янев.

Янаки Стоилов от левицата пък възрази, че целта на предложените промени е да няма нови партии в България.

Наред с това Янев предлага и забрана в централните партийни ръководства да влизат управители или членове на ръководни, контролни или консултативни органи на търговски дружества, финансово-кредитни институции, на други предприятия или организации с идеална цел, регистрирани извън България. Опозицията веднага заподозря, че и този текст е насочен срещу Кунева, която все още е в обществения съвет на френската "Париба", който е с консултативни функции.

Правната комисия прие на първо четене и няколко проекта за промени в Изборния кодекс.