"Мислят, че съм сам", но "вие никога няма да се откажете", заяви кандидатът за президент на френската десница Франсоа Фийон, приветстван от хиляди негови поддръжници, събрани под проливния дъжд на митинг в Париж.

Този голям "народен събор", организиран близо до Айфеловата кула, изглежда като един от последните куршуми на Фийон в отговор на призивите да се оттегли от надпреварата заради скандала с предполагаемите фиктивни назначения на съпругата му Пенелоп и на две от децата им.

"Дължа ви извинения, включително че трябва да защитавам честта си и тази на съпругата ми, докато най-важното за вас, както и за мен, е да защитавам нашата страна", подчерта кандидатът на консерваторите след оттеглянето на много от неговите поддръжници в собствения му лагер 49 дни преди първия тур на президентските избори.

Повярвайте, зная добре какъв дял от отговорността нося в това изпитание", изтъкна Фийон, признавайки, че е допускал "грешки".

Той посочи, че е изчистил съвестта си и отново изтъкна, че не е работа на неговите противници да го тласкат към изхода.

Думите му бяха посрещнати от скандирания в негова подкрепа сред море от френски знамена.

Съпругата му Пенелоп се качи до него на трибуната след края на речта му. В пространно интервю за "Журнал дю диманш"  тя заявява, че е посъветвала съпруга си "да продължи докрай".

Франсоа Фийон заяви, че никой не може да го принуди да се оттегли от участие в изборите.

"Моята кандидатура се подкрепя все още от мнозинството избиратели от дясно и от центъра и това се видя този следобед", заяви Фийон пред обществения тв канал Франс 2.

Кандидатът на партия "Републиканците" заяви също, че неговият политически проект няма алтернатива.

"Ако избирателите предпочитаха проекта на Ален Жупе, щяха да гласуват за него на вътрешнопартийните избори", допълни той.

Все пак Фийон остави вратата отворена за преговори с ръководни членове на неговата партия, които все повече се притесняват от кандидатурата му.

"Искам да убедя моите приятели, че програмата ми е единствената, която може да възстанови страната", посочи той.

За понеделник е насрочено заседание на политическия комитет на партия "Републиканците", на което ще бъде направена оценка на създалата се ситуация.

Бившият премиер Ален Жупе,
когото мнозина предлагат да заеме мястото на Фийон, заяви в Туитър, че ще направи изявление за пресата.

В проучванията на общественото мнение вече Фийон е сочен за победен още на първия тур на 23 април след лидерката на крайната десница Марин Льо Пен и центриста Еманюел Макрон.

От кабинета на бившия президент Никола Саркози дадоха да се разбере, че тази вечер той ще стане поредният високопоставен член на Републиканците, който ще призове обвинения в корупция Фийон да се откаже от надпреварата.

Срещу такъв вариант възнегодува лидерът на Националния фронт Марин Льо Пен: "Това наистина е проблем за демокрацията. Помислете за онези дясноцентристи, които гласуваха за свой кандидат, платиха по две евро за това и всъщност оставиха настрана Ален Жюпе. Те днес с право си мислят, че гласовете и мненията им се изхвърлят на боклука и се налага кандидат, когото не харесват!"