Тя тества днес отново прототип на машина за гласуване в Народното събрание.
На демонтрацията бяха представители на Обществения съвет към временната комисия по изработване на нов Изборен кодекс (ИК), предаде БТА.

Според Манолова, основните критерии, които ще са определящи при избор на фирмата, която ще осъществи машинното гласуване, би трябвало да са простотата на процеса, надеждността на софтуера и цената.

"Думата ще има възложителят на обществената поръчка", подчерта тя.

Смисълът на такива демонстрации бил и да се засили интересът към предстоящите евроизбори, което да повиши ефективността и легитимността на избраниците в следващия ЕП.

Софтуерът, представен днес, е разработен от IT-фирма специално за България. Той е с отворен код, което означава, че може да бъде тестван от всеки, който прояви интерес.

При гласуването на екрана първоначално се появяват цифри, отговарящи на номера на бюлетините на партиите и коалициите.
След избор, следва опция "потвърди" (респективно- назад), след която на следващ екран се визуализира партийната листа.

При предвиден преференциален вот в ИК, гласоподавателят може да избере своя кандидат и да го постави на първо място в нея.

"Цената на едно такова устройство зависи от количеството, т.е. в колко секции ще бъдат инсталирани", обясни изпълнителният директор на фирмата Веселин Тодоров.

По думите му, ако са средно 300 секции, ще излезе около 500 евро (1000 лв.), ако са повече - цената ще пада.

"Сред предимствата на машината е нейната интегрираност. Това означава, че в една кутия е принтерът, компютърът, захранването, карточетецът, памет, тъчскрийн. Сигурността на информацията се гарантира от това, че няма външна връзка и достъп до защитената памет", подчерта Тодоров.

След като избирателят упражни правото си на вот чрез машината, получава бележка (бюлетина), която излиза под формата на перфорирана лента.
Тя, вероятно, ще бъде пускана в отделна урна, където ще се събират бюлетините от машинното гласуване.

Предлага се и да се получава разписка, гарантираща, че волята е отразена, при това коректно.