Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание.

За нас беше ясно от самото начало, че този парламент не може да излъчи правителство, пазарлъците в последния месец бяха загуба на време за България, коментира Корнелия Нинова.

Обръщаме се към президента Росен Плевнелиев да пристъпи към назначаване на служебен кабинет и да отиваме на предсрочни избори, за нас датата е 26 март, каза лидерът на социалистите.

Корнелия Нинова още веднъж декларира, че БСП няма да предлага служебни министри в служебни кабинети на който и да е от двамата президенти - Росен Плевнелиев или Румен Радев. БСП ще предлага министри, когато спечели парламентарни избори, добави тя.

Призоваваме Росен Плевнелиев да отиваме на избори. За нас датата е 26 март, заяви отново Нинова.

Отиваме на предсрочни избори, обяви по-рано днес и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов след поредния кръг преговори между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. По думите на Цветанов са се водили много интензивни разговори, за да намерят пресечните точки и да съставят правителство в 43-я парламент с мандата на РБ, но не се е стигнало до съгласие.

ДПС: Няма нужда от два служебни кабинета до изборите

Още след президентските избори заявихме, че в това Народно събрание няма как да се формира ценностно мнозинство, коментира пред журналисти председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той посочи, че още преди две години начинът, по който се е сформирало мнозинството в Народното събрание, е бил грешен.

Според председателя на ДПС няма нужда от два служебни кабинета.
"До назначаване на служебен кабинет и насрочването на предсрочните избори от новоизбрания президент това правителство в оставка може да си изпълнява функциите в пълен обем", каза той.

На въпрос кога трябва да са предсрочните избори, Карадайъ отговори: "Когато ги насрочи новоизбраният президент".