Моята прогноза е, че предсрочните парламентарни избори ще се явят като обективна необходимост. Възможно е такава участ да ги сполети още през следващата година, каза по Нова телевизия лидерът на ДПС Лютви Местан.

„Колко дълго ще управлява това правителство зависи в някаква минимална степен и от опозицията, но преди всичко зависи от това доколко ще бъде успешно това управление", коментира той.

Тази властова формула не може да генерира реформи, защото се състои от политически сили, които се нуждаят от сериозно реформиране, каза още Местан.

Без реформи, които да осигурят развитието, не може да се гарантира стабилността. Прехвалената стабилност е мнима стабилност. Кабинетът е тотално нестабилен, заключи по темата лидерът на ДПС.

Ще си дам здравето, и си го давам, за тази стабилност и да може България, в този размирен свят, да бъде стабилна., отговори от Брюксел, където е на Европейски съвет, премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Дойдоха лидерите от Турция, Великобритания, Германия, Бавария, да кажат, че се справяме добре, да ни дадат за пример. Полагаме огромни усилия във всички сфери, заяви премиерът.

Кой може да се справи по-добре от това правителство, попита Борисов в коментар на изявленията на председателя на ДПС Лютви Местан за предсрочни избори догодина.

Радан Кънев - как в изолацията, която изпадна? БСП – видяхме ги преди една година и изброих къде се провалиха тотално. Или ДПС – с кой?, пита премиерът.

"Не коментирам другите лидери. Ако искат, можем да си премерим силите пак. Това са допълнително 40-50 милиона лева за избори, допълнително напрежение в държавата. Във всички случаи това намалява инвестициите, служебно правителство трайно дестабилизира страната", отбеляза Борисов и изреди успехи:

  • ръстът на икономиката е три процента,
  • свалихме дефицита на два процента,
  • 3,7 милиарда лева изплатихме на вложителите в КТБ, която те съсипаха,
  • в бюджета има 2,6 милиарда лева повече от контрабандистите? Искат да им върнат парите на контрабандистите ли догодина?
  • всяка година, за всеки празник, 50 милиона лева даваме за българските пенсионери - да получат добавка извън бюджета,
  • ремонтирахме старите магистрали,
  • усвояването на еврофондовете мина 94 процента, а бяха абсолютно спрени?
  • селските програми тръгнаха, въобще не бяха акредитирани?  

Добре дошли са на избори
, заяви премиерът и продължи:

  • НЗОК от 400 милиона дефицит сега е под 10 милиона лева,
  • всеки ден откриваме и започва да работи най-добрата медицинска апаратура,
  • няма повече да има списъци с чакащи за лечение онкоболни.
  • бензинът падна под два лева след нашите мерки.
  • конституционна реформа, която дори не сме мислили, че може да мине в такъв парламент.

Кое от всичко това не харесва на няколко групи олигарси, които бяха свикнали да се хранят от контрабандата, попита Борисов.

Коалицията е стабилна и няма причини за очакване на предсрочни избори, каза съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

Очевидно е, че Местан се притеснява от реформите в съдебната система и антикорупционното законодателство.

Зеленогорски изрази надежда, че в началото на следващата седмица анексът към коалиционното споразумение ще бъде факт. В него ще се разпише и времева рамка, която по думите му ще даде сериозен импулс на взаимодействието на реформаторите и ГЕРБ.

АНКЕТА: Имате ли доверие в кабинета?