Чернобялата фотография се появи в приложението на в. "Зюддойче цайтунг", предаде АФП, цитирана от БГНЕС.
Мнозина приеха жеста иронично и като чисто човешка реакция.

Но противниците на Щайнбрюк превърнаха снимката в хит в социалните мрежи и медиите.

"Човек, който се представя по такъв начин, определено не желае да стане канцлер",
отсече пред в. "Оснабрюкер цайтунг" съпартиецът на Меркел от Християн-демократическия съюз (ХДС) Волфганг Босбах.

Кадърът е направен преди повече от месец за рубрика на списанието на "Зюддойче", в която политици биват молени невербално да отговорят на дадени въпроси.

Щайнбрюк, който е бивш финансов министър на ФРГ, се ползва с репутацията на откровен и неприкрит политик. Според проучвания на общественото мнение десетина дни преди вота той изостава с 20-30% от Меркел.

С жеста си Щайнбрюк отговаря на въпроса как би коментирал прякорите, с които е известен, от рода на "Проблемът Пеер", даден му от медиите заради поредица противоречиви изяви и гафове в първите месеци на предизборната кампания.

"Този жест определено ще му струва скъпо. Той ще отблъсне от него избирателите от по-старото поколение", коментира пред АФП специалистът по връзки с обществеността Щефан Лернер.

Председателят на ГСДП Зигмар Габриел се опита да минимизира щетите с коментар, че Щайнбрюк е използвал иронично фотоинтервю за ироничен израз на своите емоции.

По време на събитие в Мюнхен в четвъртък самият Щайнбрюк коментира, че по време на фотоесето за сп. "Зюддойче цайтунг" му задавали въпроси, на които трябвало да отговори с жестове, гримаси, емоции:

"И се надявам, че страната ще разбере, че жестовете и гримасите са в съответствие на въпроса и показват чувство за хумор".

Много хора обаче не виждат нищо смешно в това.

"Ангела Меркел също има чувство за хумор, но няма да видите кадър с нея и подобен жест от нейна страна", казва депутатът от ХДС Щефен Кампетер.

Според него Пеер Щайнбрюк определено е забавен човек, само че канцлерите често пъти попадат в екстремни ситуации и винаги трябва да са наясно, че те представляват Германия.

Главният редактор на в. "Тагесшпигел" Щефан-Андреас Касдорф не приема иронията в жеста на Щайнбрюк:

"Ако си мисли да говори с младите хора сред избирателите по този начин – той е на 66 г., си мисля, че допуска грешка. Защото младите хора ще си кажат: "Това е невъзможно, та той е на 66".

Кадърът с Щайнбрюк силно контрастира с обраната откъм емоции снимка на Меркел от петъчната корица на сп. "Икономист" с текст под нея "Една жена, която ще управлява всички тях".