Резултатите от вота тази вечер са очаквани - закономерна победа и преизбиране на президента Румен Радев. В процентно изражение преднината е по-голяма, отколкото беше на първия тур. По-голяма е и в сравнение с тази пред Цецка Цачева преди пет години. Това коментира в изборното студио на Dir.bg политологът Иво Инджов.

Според него една от възможните интриги е била дали ще има активност сред българите, живеещи в Турция. Такава очевидно нямаше, а причината е, че те нямаха политическата мотивация, която имаха на първия тур в лицето на кандидата от ДПС Мустафа Карадайъ, добави политологът в извънредното издание на "Директно в новините". Що се касае до начина на гласуване на избирателите на Движението за права и свободи, според Инджов те не са били директно призовани от Карадайъ да дадат глас за проф. Анастас Герджиков. 

Попитан дали трябва да се разширят правомощията на държавния глава, Иво Инджов се съгласи с мнението, дадено по-рано в студиото и от журналиста Владимир Йончев, а именно, че е нужно да се преодолява по-трудно ветото на президента в парламента. Защото "колкото и критичен да е един президент, много лесно мнозинството в парламента може да преодолее ветото му".

Иначе правомощията на държавния глава според политолога не трябва да се увеличават, за да не заработи сюжетът за президентска държава: "Българската Конституция дава достатъчно правомощия на президента така, както е замислена функцията на тази институцията в системата на разединението на властите у нас". Трябва да се има предвид и правото на президента да прави обръщения към парламента и народа, където е много важно как ще се използват възможностите.

Тук може да гледате видеото от извънредното студио на "Директно в новините".

Прогнозите на Инджов за бъдещото управление след парламентарния вот от миналата неделя пък са, че ще има редовно правителство около Нова година. Има заявена такава политическа воля. Никой не иска да ходи на избори четвърти път, никой не иска да повтори и сценарият с "Има такъв народ", смята политологът. А хоризонтът, който дава на бъдещия кабинет, е от минимум две години. 

Що се касае до лидерските оставки, Инджов допуска, че е възможно Христо Иванов да бъде преизбран отново за председател на "Да, България!". Той не сравнява поражението на партията с това на БСП. В случая на Корнелия Нинова оттеглянето идва след поражения на поне пет поредни избори, ако броим и тези за европейския парламент. 

Нещата според политолога не се развиват добре и за бившите управляващи от ГЕРБ. "В средносрочен план те ще трябва да са опозиция след като не взеха парламентарния вот, а сега загубиха и президентския вот. Това намалява хегемонията на ГЕРБ в изпълнителната власт, прогнозира Инджов. А дали и в тази партия трябва да се говори за оставки? Според политолога Бойко Борисов "тежи като воденичен камък на ГЕРБ".