Истинският сблъсък на изборите - на двата тура на президентските, и на парламентарните, е между Румен Радев и Бойко Борисов. Дори на балотажа сега основната линия не е Радев - Герджиков, а Борисов - Радев. Това коментира в изборното студио на Dir.bg журналистът Владимир Йончев.

В извънредното издание на "Директно в новините" той коментира, че избирателната активност, след края на изборния ден и в чужбина няма да достигне повече от 34%. Тя е ниска, но според журналиста трябва да се има предвид, че отишлите до урните се съпоставят с неактуални изборни списъци, тоест хората с право на глас според него не са над 6 милиона, както се твърди, а са по-скоро около 5 милиона. Една от причините за разминаванията са например правилата за обявяване на починали в чужбина наши сънародници, "затова и има 120-годишни хора, които фигурират в списъците". 

"Сънародниците ни в Турция, насилствено изгонени по време на възродителния процес, имат право на глас. Но не съм сигурен колко от тях отиват до урните. Или там отиват хора, които се представят за такива", коментира създателят на OFFNews.bg. И зададе въпроса кой от нашите сънародници не е знаел български през онези години? Дали гласуващите в Бурса или Измир са нашите сънародници", попита също Йончев. 

"Има и голям група нани сънародници, която не гласува без пари", коментира още Йончев, според когото броят на българите, които дават гласа си без да е купен, е около 260-280 хиляди души. На избирателната активност според него влияе и това, че резултатът е бил предизвестен още преди година. Освен това, според него в настоящите президентски избори не е имало и интрига. 

Журналистът коментира и дебата от четвъртък. Според него е било ясно, че репликата на Румен Радев за Крим, ще бъде подета от опонентите му, но затова пък няма да повлияе на резултата му пагубно. Изказването му, че е Крим е руски, е от гледна точка на твърдението му, че трябва да се съобразяваме с фактическото положение в момента, и в този смисъл то не е толкова скандално.

Тук може да гледате видеото.

На въпроса трябва ли дебатът между кандидатите за президент да залегне като изискване заедно с подаването на необходимите документи в ЦИК, Йончев отговори, че основната комуникация между кандидатите и избирателите е била чрез медиите с прессъобщения, написани от пиари. "Кандидатите правеха изявления в удобна за тях среда и ние не успяхме да ги принудим да нарушат този комфорт", смята журналистът. 

Владимир Йончев коментира и темата за зеления сертификат във връзка с това дали президентът трябва да показва такъв, за да знаят хората, че той е ваксиниран. "Зеленият сертификат е въведен така, че заобикаляйки пълната принуда, да принудим все пак хората да се ваксинират", смята той. Попитан дали у нас трябва да стане задължителна имунизацията, Йончев е категоричен, че не. Според него е въпрос на хигиена, не на политическа ориентация дали трябва да се ваксинираме.

Що се касае до това трябва ли да се разширят правомощията на президента, журналистът смята, че например президентското вето трябва да се преодолява по-трудно. 

А прогнозата му за следващите избори е, че те ще бъдат през юни.