"Изборите се печелят от този, който държи мрежите за мобилизацията на вота и който контролира комисиите, а това е Цветан Цветанов", заяви бившият шеф на кабинета на президента Иво Христов, който беше избран за евродепутат от БСП.

"Цветанов има решаващ принос за спечелването на тези избори от ГЕРБ, но не върви да се признае това нещо", добави той пред bTV.

Така Христов коментира думите на премиера Бойко Борисов след оставката на Цветанов и от ръководните постове в партията, че ролята му е била преувеличена. Лидерът на ГЕРБ дори заяви, че когато е влязъл в политиката с 90% рейтинг и "магаре да беше сложил", са щели да го изберат, като така съвсем омаловажи заслугите на досегашната си "дясна ръка".

Според Христов обаче начинът, по който Цветанов е низвергнат, е омерзителен.

"От човека, когото никой не може да накаже, днес той е човекът, за когото говорят високомерно и изхвърлят на бунището на ГЕРБ", каза той.

По думите му оставките в партията не променят климата в нея.

"Много анализатори се плъзнаха по тази плоскост и коментираха, че Борисов е взел на ръчно управление изборите и ги е спечелил. Борисов хвърляше ефектно пачки из страната, най-много хвърли в Ямбол, а тъкмо там загуби. Значи не Борисов спечели тези избори", обясни той.

Президентът участва винаги от принципни съобръжения в политическия живот, така пък Христов отговори на въпроса дали Румен Радев е "работил" за БСП по време на кампанията за евровота, както заяви Борисов.

"Когато президентът взема позиция срещу корупцията, това е позиция срещу обществен порок, а когато ГЕРБ реагират като опарени, това е, защото са се припознали. Аз очаквах ГЕРБ да се срине напълно, тъй като няма нормално общество, което да толерира корупция, която е доказана, заснета, с всичките асасньори и тераси", заяви още новият евродепутат.

Той подчерта и, че има известни съмнения за изборния резултат и смята, че това не са били честни избори. Според него при тази апатия, която е обхванала обществото ни, дори да бъде доказана намеса, няма да има никаква реакция.

Иво Христов очерта като проблеми в БСП вътрешните борби и част от хората в партията, които не са работили достатъчно за победата на изборите за европарламент.

По думите му обаче голяма част от гражданите не са гласували, заради битовата логика, която се разпространява, че няма смисъл да се изпращат някакви хора там, които да получават високи заплати, без да правят нищо.