Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент (ЕП) класира на първо място избраника на Европейската народна партия (ЕНП) финландеца Виле Итала с 13 гласа, а на второ е Калфин - с 11 гласа. Двамата стигат до последната фаза на конкурса, като първоначално кандидатите бяха 70. Европейският съюз търси наследник за позицията на досегашния шеф на ОЛАФ Джовани Кеслер.

В интервю за Mediapool Ивайло Калфин каза, че всичко трябва да стане ясно до края на април. Той е бивш член на Европарламента от групата на социалистите и демократите и разчита на тяхната подкрепа, както и на подкрепата на българското правителство.

Калфин е и експредседател на комисията за бюджетен контрол в ЕП, както и бивш вицепремиер и социален министър във второто правителство на Бойко Борисов като представител на подкрепящата го в началото партия АБВ.

Той заяви, че има по-добра експертиза от своя конкурент - бивш министър на вътрешните работи на Финландия, заради по-големия си опит при контролиране бюджета на европейските институции.

Калфин уточни, че преди време е говорил с българския премиер за участието си в конкурса, а Борисов "откликнал позитивно" на намерението му да заеме този престижен пост в ЕС. Според него подкрепата на Борисов би помогнала много, но не знае доколко премиерът ще се ангажира с въпроса, предвид принадлежността на ГЕРБ към ЕНП, която подкрепя другия кандидат. Калфин обаче смята, че представителят на ГЕРБ в комисията на ЕП е гласувал за финландеца.

По думите на Калфин Борисов би имал и много силен политически аргумент, за да подкрепи друг българин за позицията в ОЛАФ – с напускането на Кристалина Георгиева България загуби вицепрезидентското място в ЕК и получи доста по-периферна роля в изпълнителната власт на ЕС.

"Това е голям шанс за България да докаже, че може да върши работа - като българин поеме отговорността и се справи в област, в която нашата страна има лош имидж – финансовите измами. Трябва да докажем, че и ние можем да си вършим добре работата", каза още Ивайло Калфин, който миналата година беше назначен за специален съветник на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

Финалното решение за шефското място в ОЛАФ ще бъде взето от Европейската комисия, а ЕП и Съветът на ЕС трябва да отправят своите решаващи препоръки.