Това коментира пред БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Според него тези, които са изнесли средствата, нямат капацитета да ги управляват на борсата в Ню Йорк или Лондон. Те имат капацитета тук да контролират процеси.

Вицепремиерът коментира сделката от преди две седмици, при която фондът LIC33 обяви, че придобива дялове в дружества, собственост на Цветан Василев, които оперират в телекомуникационния сектор, в сферата на отбраната и авиацията, както и притежаващи активи в медии и агенции за недвижими имоти - "БТК" ЕАД, "НУРТС България" АД, "Фърст Диджитъл" ЕАД, "Дунарит" АД, "Авионамс" АД, "ТВ 7" ЕАД, "ГАРБ Аудиенс Рисърч България" АД, "Сана Спейс Хотел Хисаря" АД.

„Голяма част от чуждите инвеститори, които видяхме през последните 25 години в България, се оказаха инвеститори, зад които стоят изнесени български пари. Те успяха да се доберат до инструментите, с които да контролират управлението. Тази порочна връзка между властта и парите се обърна и започнаха парите да контролират властта”, каза вицепремиерът.

Калфин беше категоричен, че властта не се учи от грешките си. По думите му когато елементи на националната сигурност преминат в частни ръце, се достига до положението, в което се осъзнава, че не може да се контролира собствената сигурност.

"Аз няма да оправдая нито едно правителство, което се е занимавало с подобен вид дейност. Повтаряме едни и същи механизми в държавата и не се учим от грешките си и това е страшното. Хората гледат едни и същи проблеми", категоричен бе Калфин.

Министърът коментира, че въпреки призивите Цветан Василев да се върне в България, той едва ли ще го направи. Според него проблемът е системен – "днес е Пеевски, утре ще е някой друг".

Иванов: Прокуратурата не трябва да е безконтролна

Междувременно правосъдният министър Христо Иванов коментира законопроекта, който предвижда прокуратурата да може да разваля сделки до 48 часа след сключването им, ако има данни, че застрашават националната сигурност. Идеята на ГЕРБ дойде именно след сделката с фирмите на Цветан Василев.

Прокуратурата не бива да получава прекалено големи правомощия за намеса в граждански дела, а да заработи ефективно по наказателните, заяви Иванов пред БНР.

"Ние трябва да се придвижим колкото се може по-далеч от прокуратурата, която е безконтролна, която има свръхправомощия да се меси в гражданския оборот. Намираме начин, без да компрометираме нейната професионална независимост, да я интегрираме в някаква система за демократичен контрол и отчетност. Подобни действия и кръпки не са в съгласие с този консенсус", добави министърът.