Лидерът на "Да, България" Христо Иванов коментира двучасовата среща между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС в Народното събрание. В нея участваха и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заедно с депутата Делян Пеевски.

В отговор на журналистически въпрос Иванов обясни, че няма значение с кого се договаря съдебната реформа, ако тя е правилно осъществена. За да стане това, трябва конституционна реформа и конституционно мнозинство. Това беше и темата на разговора между водачите на трите парламентарни групи заедно с номинираните за ротационни премиери Николай Денков и Мария Габриел. 

"Трябва да има съдебна реформа, защото хората, когато говорим за какво са излизали, са излизали за съдебна реформа. С кого да правим съдебна реформа, ми кажете, при положение, че има много ясна аритметика на гласовете?", попита той.

"Ние сме казвали винаги, винаги, че ще правим съдебна реформа. Не с кого, а каква! Ако тя е правилната, няма никакво значение с чии гласове", каза Христо Иванов, цитиран от БНР.

"Трябва да има съдебна реформа и ние трябва да положим всички усилия тя да се случи. А това е възможно с гласовете, които могат да бъдат събрани в това НС", обобщи съпредседателят на ДБ.

"Не говорим за възмездие и за вкарване на хора по списък затвора. Говорим за това да имаме независимо правосъдие. Независимо правосъдие не е, нито когато се трупат дела на трупчета и се пазят под миндера за момента, в който потрябват,нито за момента, в който потрябват и започнат да се вадят по същите политически съображения. Искаме и винаги сме искали единствено това - независима прокуратура и независим съд", декларира той.

Именно Христо Иванов бе визиран в огласените записи от Националния съвет на ПП като "топлата връзка" с ДПС. От записания разговор стана ясно, че именно лидерът на ДБ води разговорите с Мустафа Карадайъ за конституционно мнозинство.

Възможни са промени в състава на кабинета за втория мандат, информира още БНР. Обсъждат се нови имена за министри на правосъдието и енергетиката, гласи неофициарлната информация. 

Все още не е съобщено кога ще бъде общото изявление на ГЕРБ и ПП-ДБ за министерския състав, както и дали са верни твърденията, че може папката с изпълнения мандат да бъде връчена още днес следобед на президента.