Това заяви в интервю пред в. "24 часа" вицепремиерът Цветан Цветанов, след като преди два дни лидерът на ДСБ каза, че Синята коалиция би подкрепила вот на недоверие срещу него, защото той е "най-слабото и опасно звено в правителството".

Шефът на Националната служба за сигурност (НСС) в кабинета "Костов" - Атанас Атанасов, пък отишъл първи на мястото на неуспешния атентат срещу наркобоса Поли Пантев, защото го пазел по някакъв начин, твърди още вътрешният министър. Според него братята Маргини пък били арестувани при тройната коалиция, защото тогавашният МВР шеф Румен Петков поел ангажимент за това към Младен Михалев-Маджо.

На въпрос как Доктора и Самоковеца са се издигнали в контрабандата Цветанов отговаря: "С подкрепата и мълчаливото съгласие на управляващите от правителството на Иван Костов. Никой не може да влезе и да стане лидер на тази сфера, ако няма протекцията на съответните институции и то на най-високо ниво. И никой не потърси как и защо те и всички останал престъпни лидери се прехвърлят в легалната сфера.

Той твърди още, че Костов е махнал най-успешния вътрешен министър в своя кабинет - Богомил Бонев, и така МВР загубило облика си на репресиращ орган. Бившият премиер направил това, за да се помага на контрабандните канали.

Според Цветанов сега няма Косьо Самоковеца, няма братя Маргини, а където има информация за сформиране на престъпни групи, МВР работи безкомпромисно. По времето на сините обаче имало възход на ВИС, а на БСП - на СИК.
"Нека си припомним пленума на БСП преди години, когато Румен Петков и Цвятко Цветков спореха за "добрите момчета" братята Маргини, които всъщност не са чак толкова лоши, както си ги представяли в партията.

Той припомня и неуспешния атентат с гранатомет в Ловния парк срещу убития по-късно наркобос Поли Пантев.
"Първият, който отиде на мястото, не беше шефът на службата за борба с организираната престъпност, не беше шефът на криминалната полиция, а шефът на НСС Атанас Атанасов. Каква е ролята му и какво прави контраразузнавач №1 там, ако не го е пазел по някакъв начин? Всички оперативни служби знаеха за какво ставаше въпрос, но никой не смееше да везем отношение. Причината е, че нямат ли в МВР подкрепа от най-висшето ръководство - премиер, министър, няма какво да се случи", казва още Цветанов.

Затова и той сега понасял атаките на "подобни опоненти".
"Ако се върнем в чисто политически план, какво направи Костов - консумира властта, после имаше мълчание след парламентарните избори през 2001 г. След това излезе от СДС, а всъщност СДС беше марката и организацията, която голямата демократична общност в България подкрепи. След като приключи мандатът обаче и бяха натрупани прекалено много негативи, Костов направи нова партийна структура, която да вземе  само активите, но и да не вземе пасивите, които остави на СДС. Аз мисля, че е малко некоректно той да ми говори за морал и искреност. Да не говорим за приватизационните сделки, които винаги остават като нещо, за което да се сещаме от неговото управление.

По думите му Костов не случайно дълго е мълчал, защото има какво да говори за приватизацията на авиокомпания "Балкан". Той приватизирал и "Нефтохим".
"Кажете ми кога този човек е искрен, когато е правил тази сделка и е създавал монопол, или днес, когато говори, че това правителство трябва да се справи с монополите", каза още вицепремиерът, като определи лидера на ДСБ като изключителен политически играч.

Цветанов дори обвини бившия премиер за смъртта на двете млади жени, затрупани под падналата сграда на ул. "Алабин" в София. Дядото на една от загиналите му разказал, че хората, ремонтирали сградата са имали "отношения с Костов".
"При положение, че имаме две жертви, а в момента имаме възобновяване на това дело, аз мисля, че може да се предположи, че има нещо потулено. Трябва да ви кажа, че вътре имаше много ясен умисъл за дестабилизирането на основите на тази сграда, което е било ясно до какво ще доведе", казва още вътрешният министър, но без повече подробности.