Бившият премиер Иван Костов отговори на обвиненията на икономиста Стив Ханке, който обяви, че е предал на президента Петър Стоянов куфарче с доказателства за корупция по време на управлението му.

Вчера в предаването "120 минути" проф. Ханке, който бе съветник на Петър Стоянов, заяви, че докато е консултирал президента, го съветвал на първо място, след хиперинфлацията, да се пребори с корупцията.

"Той ми отвърна: "Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?". Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита "И, къде са?" Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случаи на корупция", обясни икономистът.

Пред bTV Костов бе категоричен, че никой не му е показвал куфарчето, нито неговото съдържание. И не знае дали то има връзка с коментара на президента Стоянов за смените на министри през 2000-а година.

- Репликата "Иване, кажи си" - може ли да става дума за това нещо?

 - Трябва да го питате него (Петър Стоянов-бел.ред), той винаги е бил притеснен от загубата на доверие към управлението в следствие на приватизационния процес.

 - По ваше време укривани ли са сигнали за корупция?

Не са укривани сигнали, а са отивали където трябва да отиват.

Костов добави, че въпреки всички документи, предадени на прокуратурата, няма нито една осъдителна присъда. Бившият премиер бе категоричен, че неговото правителство е единственото, което е направо проверки по върховете на управлението.

В интервю за Клуб Z, Иван Костов допълва, че Стив Ханке отправя тези твърдения за корупция, защото:

"Това е прозрачно. Защото аз казах, че не той е бащата на валутния борд (а Майкъл Деплер, б.р.), както се представя пред българските медии, което той много добре знае, че не е. Но очевидно се е нервирал. Това мога да ви кажа.

Сигнали имаше - разбира се, че е имало. Предполагам, че и Петър Стоянов това е направил, ако е получил някакви сигнали - дал ги е там, където трябва. Ние не сме крили нищо. И сме единствените, които провериха самите себе си за това дали няма корупция по върховете. Където имаше съмнение, няколко министри си отидоха".