"Ако президентът мисли, че като налее гориво в институционалната криза, ще изведе хората на улицата, много се е объркал". Това каза пред БНР премиерът (1997-2001 г.) Иван Костов във връзка с изострените отношения между президента Румен Радев и правителството. "Хората излизаха на улицата, водени от мощни икономически проблеми, бяха уязвени по някакъв начин. Институционалната криза само пречи на самите институции да работят", мотивира се Костов.

Костов изтъкна наличието на тежки институционални проблеми, които според него се изразяват предимно в отношенията между институциите. По думите му има ниска институционална култура и изострящи се конфронтации помежду им, от което никой не печели.

Президентът Румен Радев и неговите съветници не отчитат това, че кризата в институциите не влияе директно върху живота на хората - както влияе безработицата, както влияе реалният ръст на икономиката и т.н., отбеляза Иван Костов.

За сблъсъка Гешев - Радев

По отношение на сблъсъка между главния прокурор и президента и разпространените от прокуратурата записи, в които се твърди, че единият от гласовете е на държавния глава, Иван Костов изрази учудване, че Румен Радев не е защитил ген. Цанко Стойков, който е началник на ВВС и е другият глас от СРС-тата: "Излезе, че президентът не е на висотата на очакванията".

На това държавният глава отговори със снемане на доверие от правителството, което, по мнението на Костов, е "блъснало" дебата в друга посока: въпросите вече са какво ще прави Радев, ако създаде партия, тя ще навреди ли на БСП и т.н.

За "гнилите ябълки" в съдебната система

"Това, че съдия от Спецсъда (Андон Миталов - б.р.) е посочен от държавния секретар на САЩ, че получава забрана да посещава Съединените щати заради корупция, е сигнал за "гнили ябълки" в тази система", заяви Иван Костов. Той добави, че очакванията след изявлението на посланик Херо Мустафа са, че ще бъдат посочени още хора.

Българското общество не е привърженик на реформите и ги посрещна на нож още в самото начало, коментира Костов и изрази съжаление, че много малко е направено тези убеждения на хората да бъдат променени.

Стив Ханке не е баща на валутния борд

"Проф. Стив Ханке не е баща на валутния борд в България, този който го наложи у нас, е Майкъл Деплер - той отговаряше за България от МВФ. Той дойде с крайно радикална, архаична представа за валутен борд в България. Искаха да закрият БНБ и тук срещнаха съпротива на Светослав Гаврийски, Красимир Ангарски, на мен и не позволихме това нещо да се случи".

По думите на Костов страховете на хората от влизането в еврозоната никой не може да ги пребори, ако не работи върху нагласите и убежденията на хората. "Трябва да се обяснява и трябва хората да се готвят", категорично заяви той.