Това обяви на съпредседателят на Синята коалиция й Иван Костов на пресконференция с Надежда Нейнски от "Единство", с която се обединиха за изборите.
"При успех на консултациите, ние ще поемем отговорността да внесем това правителство в Народното събрание. В кабинета трябва да влизат експерти, предложени от президента", потвърди позицията на десните лидерът на ДСБ , предаде БГНЕС.

Неочаквано, миналата седмица Росен Плевнелиев промени плановете си да връчи мандат на ДПС на 1 март, петък, и обяви чрез прессекретариата си, че ще го направи на 5 март, вторник. Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира пред журналисти, че президентът го е информирал за промяната на датата, като е изтъкнал, че има "съображения от чисто технологично естество".
От партията вече няколко пъти категорично заявиха, че ще върнат мандата за съставяне на кабинет в рамките на този парламент, както направиха ГЕРБ и БСП.

Само сините настояват от самото начало на политическата криза да бъде съставено не служебно, а експертно правителство.
Засега обаче Плевнелиев заяви категорично, че ще има служебно правителство, което ще назначи до две седмици. То ще трябва да подготви насрочените от него предсрочни парламентарни избори на 12 май.

Костов разясни днес, че няма да е нужно съгласието на БСП и ДПС, които са за служебен кабинет и за предсрочен вот, съобщи БТА. Според Костов програмно правителство е реално да бъде съставено, ако държавният глава убеди ГЕРБ в нуждата от него.

"Тогава гласовете на управляващите и на Синята коалиция ще са достатъчни да се гласува такъв Министерски съвет и да се приемат необходимите закони, за да бъдат защитени потребителите, санкционирани монополите за злоупотреби, избран нов състав на регулаторните и контролни органи с възможност те да бъдат отзовавани, както и за промени в Изборния кодекс", мотивира се той.

Костов бе категоричен, че сините искат да спрат БСП и ДПС, цитира го КРОСС. По думите му с отказа си да поемат мандата, бившите управници са поставили ултиматум на държавния глава за предсрочен вот, а хората искат 41 НС да си свърши работата докрай.
Бившият премиер смята още, че Плевнелиев е избързал, тъй като предсрочният вот не успокоява хората.

Според Костов отложеният от миналия петък за утре мандат на ДПС не е само по технически причини - да се напасне към 12 май, датата на предсрочните избори. Тази дата, посочи той, е под условие, че НС не успее да излъчи програмен кабинет. Плевнелиев вероятно е осъзнал, че ако не се направи последен опит за програмен кабинет, който да има правомощията да изпълни основните искания на протестиращите, ще излезе, че и той е действал под диктат, смята лидерът на ДСБ.

На въпрос дали се чувства виновен за приватизацията по време на неговото управление, в каквото го обвиняват много хора, Костов отговори:

"Ние създадохме функционираща пазарна икономика. Нашето управление създаде 650 000 работещи частни фирми. Днес са останали само половината и то с намален брой работни места."

Има нещо дълбоко съмнително, опит за злоупотреба с протеста на честните хора, предупреди пък евродепутатът от СК Надежда Нейнски. Съмненията идвали от въпроси на самите протестиращи кой всъщност ще плати за конференцията в края на тази седмица в зала "Армеец" в София.
"Искрените искания на хората не могат и не бива да бъдат употребявани по недостоен начин и много пъти зад тях се опитват да "надничат" точно монополите и олигарсите, срещу които те протестират", коментира още тя.

Според нея трябва да се върне доверието на хората в институциите, защото те са напълно блокирани и в тях работят некомпетентни хора.

"Ние сме за разпускане на парламента, той е изчерпан - имаме 6% доверие, което е абсурдно. Не може да се работи в такава среда. Да се сформира бързо служебен кабинет и да се върви към предсрочни избори", коментира по-късно Корнелия Нинова от БСП.
Тя добави, че в парламента противоречията са непреодолими. Представителите на ГЕРБ продължавали "да се държат агресивно, като че ли нищо не се е случило и хората не са ги свалили от власт".
"Няма никаква чуваемост, никакво разбирателство, така че кабинет в рамките на този парламент ще бъде мъка за държавата", категорична бе Нинова.