"Съдебната и изпълнителната власт правят каквото им се каже от Тройната коалиция", заяви пред БНР бившият главен прокурор Иван Гешев. "В един момент политическото разделение попречи да се краде. Сега групировките се обединиха, за да могат да крадат заедно. Това са търговски корпорации, както аз наричам партиите", добави той.

Алексей Петров е посредникът, който е обикалял между тях, за да създаде тази спойка, обясни бившият главен прокурор.

Гешев не очаква опитът за убийството му да бъде разкрито.

"Станах неудобен, защото се изправих срещу всички", посочи той в предаването "12+3". "Ако бях зависим от Пеевски, Борисов или някой друг, нямаше да ме отстранят и още щях да съм главен прокурор. Всичките парламентарни сили се обединиха, за да махнат главния прокурор. Това означава, че Иван Гешев и прокуратурата са си вършили работата. След това последва масово прекратяване на дела.

Промениха Конституцията, за да могат политически да контролират прокуратурата и никога повече да не се случи бъг в системата като Гешев или някой друг, който иска да си върши работата срещу политиците.

Аз не бях политически избор и ме отстраниха всички политически партии. Сега искат да се бетонират и да си назначат правилния човек"., коментира Иван Гешев

"Докато бях главен прокурор имаше резултати в борбата с организираната престъпност, корупцията, олигарсите, телефонните измами и битовата престъпност", заяви той. 

И добави: "Сега се връщаме във времената преди 1989 година. Управляват ни башибозуци. Отново са "кърджалийски времена".

Гешев коментира резултатите от експертизата за взрива до колата му. Тя установи, че е бил извършен с два килограма и половина взрив. Веществото е нитропента и не се произвежда у нас.

"Това вещество е с тротилов еквивалент около 4 килограма. Българската държава не може да го намери 6 месеца, за да направи следствен експеримент дали би могло да пробие брониран автомобил".

Твърденията, че го е инсценирал той коментира така: "Мога да гарантирам, че не съм луд, за да се самоубия с 4 килограма".

Сигурен съм, че има връзка между опита за убийство и последвалите събития, заяви още Гешев.

"Ако имаше служби, които са независими, щяха да отговорят на този въпрос. В момента всичко се командва от Бойко Борисов и групичките около него. Аз разчитам на ФБР и Интерпол".

Съдебната власт също се наведе и предаде колегите си, заяви той. "С промените в Конституцията тя ще слугува по същия начин, както МВР и ДАНС".

"Не съм сигурен, че всички в тройната коалиция искрено желаят шефа на ДАНС да бъде сменен", смята Иван Гешев.

Нямам политическа кариера, каза още бившият главен прокурор. "Аз съм част от гражданско сдружение. Целта е да дадем път на хора, които са свестни и читави".