Този път ще имаме редовно правителство, макар и с непълен мандат, прогнозира политологът Иван-Асен Иванов в интервю пред Dir.bg само три дни преди изборите. Според него най-вероятно "Продължаваме промяната" ще бъдат мандатоносител и ще съумеят да предложат кабинет, който да бъде достатъчно приемлив, както за БСП, така и за "Демократична България", ИТН и ИБГНИ. Иванов коментира и скандала с машините, като призна, че не го смущава наличието на устройства в складове на фирма, която се занимава с доставката им по принцип.

- Г-н Иванов, беше ли тази кампания сблъсък на идеи и политически програми? Вие разбрахте ли кой какво иска да прави? И по-точно - съумяха ли партиите да презентират програмите си? 

- Всеки, който е имал очаквания за провеждането на реален и смислен политически дебат или автентично съревнование между програми, неминуемо е останал разочарован, както от настоящата кампания, така и от всички останали преди нея. В България липсата на тези основополагащи елементи за една консолидирана и работеща демокрация показват, че пред страната все още има множество фундаментални проблеми за решаване и твърде малко политически сили, които са готови да се справят с тях.

Би било наивно да търсим в политическата ни среда примери за високо ниво на лидерска осъзнатост или отговорност към демократичния процес, когато разделителните линии между участниците в изборите все още са твърде елементарни и повърхностни.

На този етап колосалните злоупотреби с публичен ресурс, фасадният облик на институционалната система, както и крещящата липса на ефективно нормотворчество и правоприлагане, продължават да бъдат водещи феномени. При това положение, прилагането у нас на някакъв вид ясно разпознаваема политическа идеология, би представлявало просто преждевременен опит за нормализиране на тежката политическа действителост и стремеж за окачествяването ѝ като легитимна. В този контекст, напълно очаквано е, че повечето участници в изборите избягват навлизането в традиционните противопоставяния от спектъра ляво-дясно и се разделят на почтени и непочтени, на участвали и неучаствали в управлението, на корумпирани и некорумпирани.

Когато налице е бил дългогодишен властови модел в страната, към който гражданите преобладаващо не изпитват доверие, е закономерно да се стигне до етап, в който подходи, като "изчегъртване", смяна на избирателната система или смяна на формата на управление, добиват все по-голяма популярност.

Поради същата причина, "антисистемността" на редица формации продължава да бъде водещото основание те да се ползват със стабилна електорална подкрепа.

Тъкмо такъв е и лайтмотивът на повечето партийни програми. В основата им не стоят различни дългосрочни визии или далновидни цели, а просто един и същи набор от дейности, за които се предполага, че честните и почтените ще извършат правилно, а корумпираните ще опорочат, водейки до още кражби и провали. За съжаление, това е нивото на политическата ни среда и то трудно може да бъде променено в близко бъдеще.

- Скандалът с непоръчаните, но доставени в склада стотици машини, ще повлияе ли върху резултата на вота?

- Във финалните оставащи дни преди изборите нивото на напрежение и партийна мобилизация е максимално. Всяка една политическа сила се опитва да извлече повече подкрепа от останалите, а готовността да се създават компромати, да се тиражират фалшиви новини, да се конструират зловредни наративи и опорни точки, по всичко изглежда, че е налице.

Казусът с въпросните машини трябва да се разреши от компетентните органи и служби, без да се създават излишни внушения с цел краткосрочни дивиденти, които могат допълнително да разколебаят и без това крехката вяра на гражданите в честността на вота.

По същество, не намирам за странно или нередно фирма, която се занимава с доставки на машини за гласуване, да има допълнителен брой подобни устройства в свои складове. Ако е вярна информацията, че тези машини са в напълно отделно складово помещение от специално охраняваните зони за съхранение на официалните устройства за изборите, то за мен скандалът напълно се изчерпва.

- Ще се отрази ли, според Вас, здравната криза, енергийните проблеми и поскъпването на живота на президентския и парламентарен вот? И в каква посока?

- Кризисните ситуации на толкова много фронтове несъмнено ще окажат влияние върху мнението на хората, но това ще се случи във вече познати аспекти и граници. Повечето привърженици на една или друга партийна сила имат свои обяснения за развоя на събитията и те често се доверяват на избраните от тях кандидати и техните преценки спрямо протичането на глобалните предизвикателства.

Ако има нещо, което успява да възпали обществения интерес в най-голяма степен и да засяга всички, то това е неконтролируемата инфлация, особено спрямо стоките от първа необходимост и електроенергията. Смятам, че ако през следващите месеци нещата продължат да се развиват в подобни тенденции, едно бъдещо правителство би се озовало пред изключително тежки задачи за преодоляване и ще бъде под постоянен риск от натрупване на обществено негодувание и възможност за разпад на управленската формула.

Относно здравната криза, по всяка вероятност пасивите от нея ще бъдат понесени от президента Радев. Ако преди разразяването на последната COVID-вълна и въвеждането на новите мерки, Румен Радев имаше шанса да бъде избран на първи тур, сега изглежда сякаш гражданите, които не одобряват ограниченията, вече няма да дадат своята подкрепа за президента. Този тип избиратели със сигурност не са малко, а доскоро фигурата на Радев се явяваше като обединяваща спрямо хората с по-скептични възгледи относно нуждата от здравни мерки.

- Намеси ли се служебният кабинет в предизборната борба?

- Още от самото начало на силната политическа вражда между Румен Радев и Бойко Борисов, беше ясно, че при евентуално служебно правителство на президента, ще има до голяма степен ревизионистки подход към всичко, което ГЕРБ са вършили през годините.

Именно поради тази причина ГЕРБ се опитваха всячески да избегнат овластяването на Радев чрез служебен кабинет. Както си пролича ясно и от действията на редица служебни министри, последните две правителства се превърнаха в най-ярката опозиция на модела Борисов, притежаваща институционален инструментариум за разкрития. В суматохата около невъзможността за съставяне на редовен кабинет, тези действия на служебното правителство, в рамките не само на тази, но и на предишната кампания, произведоха нови политически звезди в лицето на "Продължаваме промяната".

Всичко това е доказателство, че служебните кабинети на Радев са силно инволвирани в редица политически процеси в страната и това може да бъде тълкувано по много начини. Но за цялостни действия или намеса в предизборната борба, на неправомерна основа, не би могло да става дума. А същевременно за голям брой граждани произтичащата от Румен Радев легитимност, както към президентската институция, така и за кабинетите, които той състави, продължава да бъде разпознавана като единствената реална, силна и системна алтернатива на ГЕРБ.

- Как си обяснявате сериозните отклонения при различните социологически проучвания?

- За съжаление в България през годините на прехода и до днес, част от социологическите агенции често са разпознавани като уред в ръцете на властващи политици за изкривяване на общественото мнение и опит за повлияване на изборните резултати.

Някои от най-известните агенции, в течение на времето, са успявали да докажат своята независимост и достоверността на информацията, която предоставят, но редица други все още съществуват сред слуховете за външно влияние и пристрастия спрямо една или друга партия.

Това би било едно от вероятните обяснения, но също така често при нови политически субекти, като "Продължаваме промяната" и ИТН, има въздържане при отговорите на част от респондентите в проучванията и това води до объркване на данните. Предвид факта, че в следващия парламент се очаква да влязат няколко партии, които нямат ясни електорални ядра, това затруднява в голяма степен извеждането на точна прогноза.

- Каква е прогнозата Ви за първите три места?

- Смятам, че ще видим сходен резултат сред първите три партии, като на изборите от 4-ти април, но на втората позиция, на мястото на ИТН, които очаквано ще изпаднат назад в класирането, ще се появи "Продължаваме промяната". Със сигурност формацията на Петков и Василев ще бъде големият печеливш на тези избори и основен кандидат за мандатоносител, който има шанса да доведе до реално съставяне на кабинет.

Не изключвам и да се оформи неочаквана борба за първата позиция, тъй като подозирам, че ще има скрит вот за ПП, който има потенциала да завиши допълнително техните резултати.

- Защо неотменно ГЕРБ водят, това феномен ли е, при положение, че партиите на промяната дойдоха, за да ги отстранят от челото на държавата и хората се надяваха на тях? Разочароваха ли се от въпросните формации?

- Първенството на ГЕРБ определено е едно от нетипичните за българската политическа среда явления. Обикновено типът лидерски партии, каквито характеристики има ГЕРБ, приключват своето участие в политиката също толкова скоростно, колкото го и започват. Най-ясният пример за това е НДСВ. А когато водачът на лидерската партия бъде компрометиран, тогава събитията се развиват още по-ускорено.

ГЕРБ обаче притежава два факта на своя страна. Първо, за десетилетие управление партията успя до известна степен да се слее с държавните структури, особено на местно административно ниво. Ако служебните кабинети извършваха уволнения на високо равнище с надеждата да бъдат разчистени кадрите на ГЕРБ, то сред по-ниските ешалони на властта все още има солидна лоялност към предишното управление. Това, съчетано с втория факт, а именно, провалът при постигането на консенсусна управленска позиция между партиите на промяната, доведе до възвръщането на силите на ГЕРБ и стартирането на активната им вътрешна мобилизация.

Ако добавим и подминаването на всички корупционни действия по време на тяхното управление от страна на множество верни на ГЕРБ лица в съдебната власт, изглежда сякаш потенциалната, подновена първа позиция, не е толкова изненадваща.

- По-голям избор ли имат непредставените избиратели този път, или отново една немалка част не разпознават своите стремежи в това, което им предлагат политическите формации?

- Идеален политически кандидат не съществува и никога не е съществувал. Ако отиваме на избори с очакването нечии визии да се припокриват напълно с нашите очаквания, то тогава винаги ще ни се струва сякаш няма за кого да гласуваме.

Моето мнение е, че на тези избори имаме много богат набор от кандидати и би следвало всеки да осъзнае демократичния си дълг и да гласува тази неделя.

Дори бих казал, че поради наличието на доста нови партии, на някои избиратели вероятно ще им бъде трудно да изберат между две или повече формации, на които симпатизират едновременно.

- Каква активност очаквате?

Предполагам, че активността ще е над 50 процента, поради формата на съчетаните парламентарни и президентски избори. Въпреки това, има и възможност поради усложнената обстановка около пандемията, част от хората в по-рискови групи, да предпочетат да не гласуват.

- Ще имаме ли вече редовен кабинет от третия опит?

- Краткият отговор е - да. Смятам, че с влизането на "Продължаваме промяната" в парламента и достигането им до позиция на мандатоносител, ще съумеят да предложат кабинет, който да бъде достатъчно приемлив, както за БСП, така и за "Демократична България", ИТН и ИБГНИ.

Този вероятен формат на мнозинство, водено от ПП, ще има изцяло различен облик от това, което видяхме при скандалните и тотално неадекватни опити на ИТН да формират кабинет. Дори от чисто човешка гледна точка формацията на Петков и Василев е пълен антипод на поведението, демонстрирано от ИТН. Докато партията на Трифонов се характеризираше с брутално и арогантно държание в опити за демонстрация на превъзходство спрямо другите сили на промяната, с които се очакваше да си партнират, то ПП показват далеч по-умерено и цивилизовано поведение.

Имайки предвид това, смятам че ще бъде далеч по-лесно да се постигнат договорености при водещо участие за "Продължаваме промяната". При всички положения, евентуален кабинет между ПП, БСП, ДБ, ИТН и ИБГНИ, би представлявал сложно съчетание с основната цел - България окончателно да разгърне нова страница от историята си. Подобни каузи изискват силни умения и кураж, но смятам, че макар и с непълен мандат, подобно правителство би могло да допринесе за стабилизиране на страната ни и е възможност за поглед към едно по-добро бъдеще.