"Очаквам кабинетът на ИТН да бъде гласуван в пленарна зала на редовно заседание в сряда (11 август). От заявките на парламентарни групи разбирам, че, за да обмислят решението си, искат малко време, което могат да използват дотогава".

Това каза пред БНР председателят на парламента Ива Митева, като уточни, че до провеждане на избора в Народното събрание има възможност за смени в състава на предложеното правителство.

Една такава смяна вече бе осъществена, непосредствено преди в петък предложеният за премиер на ИТН Пламен Николов да връчи на президента Радев изпълнен мандат за съставяне на правителство -  Иво Атанасов бе предложен за поста министър на правосъдието след оттеглянето същия ден на Момчил Иванов.

"Политиките ни са амбициозни и съвпадат с много от другите партии. Това са политики, които хората очакват. Имената в проектокабинета са нови, да, но нали това искахме - млади и неопетнени хора. Смятам, че като цяло съставът е много добър", коментира Ива Митева.

Председателят на НС подчерта, че "ролята на парламента трябва да се върне и той трябва да бъде много по-силен въпреки фрагментираното мнозинство".

"Вярвам, че в парламента ще се върне истинският дебат... Виждам, че започваме да работим, да търсим съгласие и единение по темите".

Когато сме политици, трябва да внимаваме какво говорим и какво правим. Така председателят на Народното събрание отговори на въпроси, свързани с Петър Илиев (номиниран за вицепремиер и министър на вътрешните работи и подложен на проверка от СУ по сигнали за плагиатство), Момчил Иванов, Слави Трифонов.